x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatorul Pereş: 13.000 de audienţe în 15 ani

Senatorul Pereş: 13.000 de audienţe în 15 ani

de Lucian Dobrater    |    27 Feb 2011   •   15:35
Senatorul Pereş: 13.000 de audienţe în 15 ani

153903-peres2.jpgVicepreşedintele Senatului, Alexandru Pereş, este parlamentar din 1996, respectiv de 15 ani. În această perioadă a şi pierdut şirul numărului de audienţe pe care le-a acordat în tot judeţul.

Pereş spune că de joi până sâmbătă acordă aproximativ 25-30 de audienţe, atât în Alba Iulia, cât şi la celelalte birouri senatoriale pe care le are în oraşele Teiuş, Zlatna şi Cugir, şi mai rar la Cîmpeni, unde merge doar o dată la două luni, deoarece “acolo e deputatul Corneliu Olar din zonă, şi preia el problemele”. Dintr-un calcul matematic simplu reiese că, în cei 15 ani de când îi reprezintă pe oamenii din Alba în Legislativ, Alexandru Pereş a acordat peste 13.000 de audienţe, respectiv o medie de 100 lunar în nouă luni de activitate într-un an.

“Am ascultat doleanţele oamenilor întotdeauna, fie că au fost sau nu de resortul unui parlamentar.În ultima perioadă, persoanele care au venit în audienţă au ridicat probleme privind locurile de muncă, pensiile, sistemul de sănătate, litigii legate de fondul funciar şi despăgubiri, alte neclarităţi privind justiţia, şi multe altele. Au fost de asemenea solicitări privind efectuarea unor operaţii chirurgicale în străinătate, prin Programul E 112, legate de acceptarea cazurilor la spitalele din afară a copiilor cu boli mai grave. În cele mai multe dintre cazuri am luat legătura cu AJOFM, cu CAS, cu Casa de Pensii, cu alte instituţii locale, judeţene şi regionale, pentru ca oamenii să-şi poată rezolva problemele pentru care au venit la mine”, a subliniat senatorul Alexandru Pereş.

Între problemele cele mai stringente cu care s-a confruntat s-a remarcat cea a foştilor muncitori de la Uzina Mecanică Cugir, care, din cauza faptului că au fost în şomaj tehnic, nu au beneficiat de banii alocaţi celor care au lucrat în grupele I şi II de muncă, unde senatorul este de părere că Legea 226 din 2006 trebuie schimbată, în sensul de a primi banii respectivi toate societăţile care au fost în situaţiile respective, indiferent dacă mai funcţionează sau s-au desfiinţat. “Vin foarte mulţi oameni inclusiv pentru componentele PNDR, tineri pentru depunerea de proiecte pe Măsura 141 de subzistenţă în agricultură. Este lăudabil că tinerii vor să înceapă o afacere, cu stupi de albine, ferme de porci, grădinărit, flori şi alte asemenea mici afaceri, mai ales că este o perioadă de criză şi nivelul de trai este încă scăzut. I-am dirijat spre factorii de răspundere la nivel judeţean şi regional, iar unii mi-au mulţumit apoi pentru sprijinul acordat”, a mai afirmat senatorul PDL.

Pereş a primit în audienţe şi oameni nemulţumiţi de sistemul de justiţie. “Evident, nu putem să ne implicăm în actul de justiţie, dar le-am spus oamenilor care sunt paşii de urmat, mai ales în cazul litigiilor de fond funciar, care sunt cele mai numeroase. Nu am dat niciodată nici un telefon la vreun judecător sau procuror”, a mărturisit Pereş.

Senatorul de Alba spune că, în cei 15 ani de când acordă săptămânal audienţe parlamentare, a întâlnit şi oameni care nu au fost mulţumiţi de modul în care pot sau nu pot fi ajutaţi de către un parlamentar. “Da, au fost şi oamenii care nu au înţeles situaţia, care s-au manifestat mai vehement la adresa mea, însă niciodată nu s-a sărit calul...”, spune vicepreşedintele Senatului. Una din multele sale satisfacţii rezultate în urma audienţelor este legată de susţinerea sportului, mai exact a rugby-ului din oraşul Cugir, sport pe care l-a practicat în tinereţe. “Am reuşit să reînfiinţăm o şcoală de rugby în Cugir, unde sunt pregătiţi copii de şcoală care sunt deja livraţi spre echipe de performanţă din ţară. Am găsit acolo un fost sportiv, Ionel Săhlean Homeniuc, care reuşeşte să atragă copiii spre acest sport frumos, şi am avut şi eu o mică contribuţie la acest succes”, a conchis Alexandru Pereş.

Deputatul Călin Potor deplânge lipsa de perspectivă a oamenilor din Alba Iulia

153904-potor1.jpgLa sediul PNL Alba era vineri evervescenţă mare. Deputatul Călin Potor spune că acordă mai multe audienţe din august 2010, de când a părăsit PDL, iar de la începutul lunii decembrie numărul acestora a crescut şi mai mult, după ce s-a înscris la PNL.

În medie, 15-20 de persoane îl caută la sfârşit de săptămână pe medicul-deputat, cu probleme dintre cele mai diverse: pensie mică, salarii mici, nemulţumiri legate de lipsa unui loc de muncă, şi de aici implicit un trai de viaţă foarte greu, evident probleme de sănătate ţinând cont că e medic, solicitări de locuri de muncă, dar şi probleme sociale, care ţin de administraţia locală, cazuri în care oamenii au fost indrumaţi spre serviciile de specialitate ale Primăriei Alba Iulia.

“M-am confruntat şi cu probleme pe care nu le stăpâneam, cum ar fi anumite cazuri de litigii de vecinătate, sau neclarităţi referitoare la asociaţiile de locatari, sau ocuparea abuzivă a unui teren. Aceste persoane au fost îndrumate către avocaţi, pentru a li se putea explica procedurile pe care le au de făcut spre rezolvarea problemelor. Este trist că marea majoritate a celor care vin în audienţă sunt de-a dreptul disperaţi din cauza salariilor şi pensiilor mici, pe de o parte, şi de negăsirea unui loc de muncă, pe de altă parte. Din păcate, cea mai mare şi actuală problemă din zona Alba Iulia este lipsa perspectivelor pentru oameni. Alba Iulia are nevoie de o nouă administraţie, de un nou primar, care să rezolve problemele oamenilor şi sunt convins că PNL va reuşi anul viitor să dea un primar Albei care să le ofere perspectivele unui trai decent şi unei vieţi normale”, ne-a declarat deputatul Călin Potor.

Multă lume vine şi la celălalt deputat PNL de Alba, fostul ministru al Apărării Teodor Atanasiu. Acesta a organizat o campanie de apărare în justiţie a persoanelor cărora li s-au micşorat pensiile, iar rezultatele au fost incredibile, sute de oameni apelând la avocaţii PNL Alba pentru a-şi recâştiga în instanţă drepturile cuvenite.

Demisie din PDL în loc de audienţe

Pentru deputatul Clement Negruţ, ziua de vineri nu a mai fost una de audienţe. El a organizat o conferinţă de presă în care şi-a anunţat demisia din PDL, partid pe care l-a slujit 15 ani buni. Negruţ a explicat că distanţarea sa de PDL s-a produs în mai multe etape, începând de la momentul moţiunii de cenzură din iunie 2010, când a votat împotriva Guvernului Boc, pentru ca nu a fost de acord cu măsurile promovate. “Din acel moment, am fost doar tolerat în organizaţia Alba, pentru că reprezentam un vot în plus. Eu m-am comportat ca un parlamentar responsabil, am vorbit despre nevoia de reformă în interiorul PDL, şi chiar de nevoia unei revoluţii. Ne-am distanţat enorm de ceea ce ştiam eu că reprezintă PDL, mai ales că am fost unul dintre cei care au construit de-a lungul a 15 ani partidul. La ultimele alegeri judeţene am remarcat lucruri nedemocratice şi am transmis semnale, care însă nu au fost percepute. Mi s-a cerut demisia de onoare şi pentru că am onoare, am demisionat”, a declarat deputatul ex-PDL.

×