x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul a lăsat Guvernul in aer

Senatul a lăsat Guvernul in aer

de Aniela Nine    |    19 Sep 2007   •   00:00
Senatul a lăsat Guvernul in aer
Sursa foto: Gabi Boholt/

Cu o largă majoritate, senatorii au trăntit ieri la vot cele două ordonanţe care reglementau reorganizarea Cabinetului Tăriceanu II şi a aparatului de lucru al Executivului.

DECIZIE - Ordonanţele de reorganizare a executivului, trăntite la vot

Cu o largă majoritate, senatorii au trăntit ieri la vot cele două ordonanţe care reglementau reorganizarea Cabinetului Tăriceanu II şi a aparatului de lucru al Executivului.

Surpriza şedinţei de plen a Senatului de ieri nu a fost respingerea prin vot a celor două ordonanţe deja celebre, 24/2007Â (introdusă in ultimul moment pe ordinea de zi)Â şi 25/2007, care reglementau reorganizarea Cabinetului Tăriceanu şi, respectiv, a aparatului de lucru al Executivului, căt numărul foarte mic al parlamentarilor care au votat pentru "salvarea" acestor acte normative. Conform site-ului Senatului, votul la prima ordonanţă, 24/2007, privind reorganizarea Cabinetului Tăriceanu II, a fost de 62 impotrivă (PSD, PD, PLD şi PRM), două abţineri şi doar 12 voturi pentru. Deşi se aştepta ca senatorii puterii să fie prezenţi in sală pentru a susţine formula de organizare a guvernului lor, din partea PNL şi UDMR tabela electronică a inregistrat doar... opt voturi favorabile ordonanţei. Au fost prezenţi şi au votat "pentru" liberalii Norica Nicolai, Teodor Meleşcanu, Radu Cămpeanu, Ioan Corodan, Viorel Duca şi Aron Popa. De partea cealaltă, la UDMR, doar Pete Stefan şi Fehkete Szabo au optat in favoarea OUG 24/2007. Celelalte voturi favorabile au venit, in această situaţie, de la conservatorii George Copos, Sabin Cutaş, Gavrilă Vasilescu şi Codrut Şereş.

Â

AL DOILEA VOT NEGATIV. Imediat după picarea primei ordonanţe, aceeaşi soartă a avut-o şi cea de-a doua, 25/2007, care se referea la reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului. De data aceasta in favoarea ordonanţei s-au inregistrat ceva mai multe voturi "pentru", şi anume 17, impotrivă votănd 58 de senatori, iar trei abţinăndu-se. Numărul liberalilor s-a mărit la şapte, Strătilă Şerban şi Dumitru Constantin adăugăndu-şi votul "pentru" faţă de situaţia anterioară. Numărul udemerişilor a rămas insă acelaşi. Tabela a inregistrat şi o altă situaţie, un pesedist (Doru Tărăcilă, de altfel preşedintele de şedinţă) şi un peremist (Petru Stan) dănd de data aceasta un vot "pentru" acestei ordonanţe de urgenţă.

STRATAGEMĂ. Pentru ca lovitura dată Guvernului să aibă un impact mai mare, PD a recurs inaintea şedinţei de plen la o stratagemă. A solicitat şi a obţinut in şedinţa Biroului Permanent dinaintea şedinţei de plen introducerea pe ordinea de zi şi a OUG 24, care reglementa de fapt reorganizarea Cabinetului Tăriceanu. Cu susţinerea PSD, prin vot, cu şapte la şase, Biroul Permanent a luat această decizie.

SOLUŢII. Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a declarat că Executivul va analiza zilele următoare situaţia creată de respingerea ordonanţelor de restructurare a ministerelor şi organizarea aparatului Guvernului şi va stabili care sunt variantele pe care le are la dispoziţie. El a precizat că votul negativ al senatorilor reprezintă "o contradicţie", in condiţiile in care ambele Camere ale Parlamentului au dat un vot de susţinere actualei structuri guvernamentale. Mihai Voicu a ţinut să menţioneze că ceea ce s-a intămplat in Senat reprezintă "o situaţie juridică fără precedent", iar Guvernul va analiza situaţia creată şi va lua o decizie cu privire la ceea ce are de intreprins. Secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Cristina Pocora, declara luni că, "dacă ordonanţele pică in Senat, vom iniţia o contestaţie la Curtea Constituţională. De asemenea, există posibilitatea unei solicitări de reexaminare venită din partea preşedintelui Traian Băsescu".

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, declara inaintea votului de ieri că, dacă ordonanţa de urgenţă referitoare la reorganizarea ministerelor va fi respinsă, atunci Guvernul va trebui să propună o altă ordonanţă pentru a menţine actuala formă de organizare. La răndul său, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein Kovacs (UDMR), susţinea că o eventuală respingere a ordonanţei de urgenţă privind restructurarea Guvernului ar presupune revenirea la situaţia anterioară emiterii acestui act normativ.

×
Subiecte în articol: politic