UPDATE 12:00 - Senatul a luat act de decizia Curţii Constituţionaledemisia lui Diaconu, în ciuda faptului că nu a fost cvorum, la şedinţă participând aproximativ douăzeci de parlamentari.
La începutul şedinţei, preşedintele Senatului a invocat decizia 972/2012 a Curţii Constituţionale, referitoare la sesizarea formulată de preşedintele CSM privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senat, pe de altă parte.
"Suntem astăzi în faţă formalităţii de a închide acest conflict printr-o hotărâre a Senatului", a spus Antonescu.
Mircea Diaconu îşi pierde mandatul de senator, după ce Curtea Constituţională a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hotătârii judecătoreşti referitoare la incompatibilitatea politicianului.
........................
Agenţia Naţională de Integritate solicită conducerii Senatului să ia act de existenţa stării de incompatibilitate a liberalului Mircea Diaconu şi să constate încetarea de drept a calităţii de senator a acestuia.
"Senatul are obligaţia de a lua act de existenţa stării de incompatibilitate potrivit celor statuate prin sentinţa din 16 septembrie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti rămasă definitivă şi irevocabilă ca urmare a respingerii prin Decizia nr.3104/21 iunie 2012 a Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie şi de a constata încetarea de drept a calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu în temeiul art. 7, alin. 3 din Legea privind statutul deputaţilor şi al senatorilor", se arată în sesizarea ANI depusă la Biroul Permanent al Senatului.
Totodată, ANI solicită Senatului să dispună "cu celeritate" aplicarea prevederilor legale, respectiv revocarea din funcţie a lui Mircea Diaconu pentru exercitarea concomitentă a demnităţii de senator şi a funcţiei de director - manager al Teatrului "C.I. Nottara".
Citește pe Antena3.ro