x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Servilism la Curtea Constituţională

Servilism la Curtea Constituţională

18 Apr 2007   •   00:00

Motivaţia avizului negativ dată ieri de către judecătorii Curţii Constituţionale la propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu nu face altceva decât să statueze într-un mod servil rolul de preşedinte-jucător asumat de şeful statului pe parcursul mandatului.

Atitudinea judecătorilor este cu atât mai surprinzătoare cu cât însăşi Curtea Constituţională a fost ţinta unui atac al preşedintelui Băsescu. Menţionat în sesizarea privind propunerea de suspendare, acest atac a primit în motivaţie o ripostă slabă din partea judecătorilor Curţii: "În privinţa faptelor concrete menţionate mai sus, imputate Preşedintelui României, nu se poate reţine că acesta a încălcat dispoziţiile privind independenţa justiţiei prin observaţiile critice formulate la adresa magistraţilor, inclusiv la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale, întrucât aceste observaţii, chiar îmbrăcând forma unor etichetări nedrepte sau vexatorii nu au fost şi nu pot fi de natură să-i determine pe magistraţi să recurgă la abandonarea obligaţiei lor de a-şi îndeplini atribuţiile în strictă conformitate cu legea. (...) Este însă şi aici locul să se arate dezacordul Curţii Constituţionale cu formularea de acuzaţii, etichetări jignitoare şi insulte la adresa exponenţilor autorităţilor publice în legătură cu activitatea desfăşurată de ei. Toate acestea, chiar putând fi caracterizate ca opinii politice nu sunt de natură să contribuie la consolidarea ordinii constituţionale. În măsura în care se poate reţine un asemenea comportament în sarcina domnului Traian Băsescu acesta rămâne responsabil din punct de vedere moral şi politic în faţa electoratului şi a societăţii civile".

Cât priveşte încălcarea Constituţiei, judecătorii Curţii susţin că faptele de care a fost acuzat preşedintele în propunerea de suspendare iniţiată de cei 182 de deputaţi şi senatori "nu pot fi calificate drept grave", astfel încât să determine suspendarea din funcţie a preşedintelui. Potrivit Curţii "pot fi considerate fapte grave de încălcare a prevederilor Constituţiei actele de decizie sau sustragerea de la îndeplinirea unor acte de decizie obligatorii, prin care preşedintele ar împiedica funcţionarea autorităţilor publice, ar suprima sau ar restrânge drepturile şi libertăţile cetăţenilor, ar tulbura ordinea constituţională ori ar urmări schimbarea ordinii constituţionale, sau alte fapte de aceeaşi natură care ar avea sau ar putea avea efecte similare". (G.A., C.V.)

  • Cititi aici motivaţia avizului Curţii Constituţionale: (format pdf)
  • ×
    Subiecte în articol: politic curţii