x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR va discuta pe 9 iulie sesizarea lui Ponta privind reprezentarea României la CE, la 2 săptămâni după reuniune

CCR va discuta pe 9 iulie sesizarea lui Ponta privind reprezentarea României la CE, la 2 săptămâni după reuniune

24 Iun 2014   •   12:03
CCR va discuta pe 9 iulie sesizarea lui Ponta privind reprezentarea României la CE, la 2 săptămâni după reuniune
UPDATE 15:35 - Curtea Constituţională a României va judeca pe 9 iulie sesizarea primului ministru privind conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinte referitor la reprezentarea statului român la Consiliul European.
......................

În urma faptului că preşedintele Traian Băsescu a refuzat să-i acorde premierului să participe la la Consiliul European, Victor Ponta a făcut o sesizare la Curtea Constituţională a României. Ponta susține că suntem în situația unui conflict juridic de natură constituțională complex, între Președinție și Guvern, generat de președintele Traian Băsescu care prin faptele sale își arogă drepturile Guvernului. Premierul nu contestă dreptul preşedintelui de a reprezenta România, ci modul "discreţionar şi arbitrar" în care a ales să colaboreze cu Guvernul şi Parlamentul, fără să ceară elemente de mandat şi fără să se consulte cu acestea.

Traian Băsescu a anunţat, ieri, că i-a refuzat premierului cererea de a participa la Consiliul European din 26-27 iunie, afirmând că el va fi cel care va reprezenta România, pentru că "se pricepe mai bine".

"Primul ministru Victor Ponta mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul European din 26 - 27 iunie. L-am anunţat că nu-i dau mandat. Voi participa eu având în vedere obligaţiile consituţionale, dar şi tematica la care, datorită experienţei mele, mă pricep mult mai bine", a spus Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu în cursul zilei, şeful statului transmiţându-i că nu îi dă mandat pentru Consiliul European, unde va merge el. Şeful Guvernului a susţinut că Traian Băsescu, când va merge joi la Bruxelles, nu va fi întrebat de nimeni nimic.

Situaţia de faţă s-a repetat şi în 2012. Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.
 
La acel moment, premierul Victor Ponta a declarat că va respecta în egală măsură atât decizia Parlamentului, cât şi hotărârea Curţii Constituţionale în cazul participării la reuniunile Consiliului European, adăugând însă că "cea mai legitimă" instituţie este totuşi Parlamentul.


×