x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sfârşit de epocă. Urmaşii baronilor eterni

Sfârşit de epocă. Urmaşii baronilor eterni

de Marius Gîrlașiu    |    19 Mai 2016   •   19:30
Sfârşit de epocă. Urmaşii baronilor eterni
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Alegerile locale vor marca finalul dinastiei în cazul unor primari care păreau aproape eterni în funcţie. Domnia unor baroni ca Radu Mazăre, Gheorghe Nichita, Neculai Onţanu sau Cristian Popescu Piedone va deveni oficial istorie începând cu data de 5 iunie. Jurnalul Naţional vă prezintă azi lupta pentru succesiune în oraşele “eliberate” de dictatura baronilor.

 

A trecut aproape un an de când Radu Mazăre demisiona din funcţia de primar al Constanţei. Hărţuit de procurori, edilul de la malul mării s-a retras după 15 ani de domnie, locul său fiind preluat interimar de fostul viceprimar Decebal Făgădău. Considerat mâna dreaptă a lui Mazăre, Făgădău va candida peste două săptămâni pentru a deveni oficial succesorul la tron. PSD-istul susţine că din 2009, de când a devenit secundul lui Mazăre, nu a avut nicio legătură cu ilegalităţile din primărie şi nu a întreţinut relaţii cu gruparea Mazăre – Nicuşor Constantinescu. Pe locul lui Mazăre se mai bat anul acesta senatorul Gigi Chiru (ALDE) şi fostul rector al Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, contraamiralul de flotilă Vergil Chiţac (PNL). Şi la Iaşi e bătălie acerbă pe fotoliul ocupat aproape 12 ani de primarul suspendat, Gheorghe Nichita, care nu mai candidează din cauza problemelor penale. Contactat de Jurnalul Naţional, Nichita a refuzat să comenteze cursa electorală, pe motiv că avocaţii i-au interzis să mai discute cu presa. Deocamdată, primăria este condusă interimar de social-democratul Mihai Chirică, despre care presa locală scrie că ar fi urmaşul lui Nichita la primărie. Candidatul PSD susţine în campanie un proiect comandat de edilul suspendat al Iaşilor care prevede o linie de metrou de 35 de kilometri în capitala Moldovei. Principalul contracandidat al lui Chirică va fi liberalul Marius Bodea, ales de PNL după condamnarea definitivă a lui Relu Fenechiu. În cursă s-au mai înscris ca independenţi avocatul Anca Preda şi Andrei Postolache, un antrepenor IT.

 

Final de epocă în Capitală

Era baronilor se va încheia după aproape două decenii şi în Capitală. Cel mai longeviv primar al Bucureştiului, Neculai Onţanu, a fost vreme de 16 ani stăpânul sectorului 2. Arestat preventiv încă din luna martie, Onţanu şi-a luat adio de la al cincilea mandat consecutiv. Pe locul său se bat anul acesta trei parlamentari - Dan Cristian Popescu (PNL), Dumitru Pelican (Partidul Ecologist) şi Răzvan Condurăţeanu (PSRO) – şi actualul interimar PSD Mihai Toader. Fost viceprimar, Toader este fratele deputatului PSD Rodica Nassar şi omul despre care se zvoneşte că a fost desemnat de Onţanu să preia dinastia. În sectorul 4, competiţia pentru fotoliul lui C.P. Piedone este şi ea deschisă, după retragerea fostului primar în urma tragediei de la Colectiv. Ales prima oară în 2008 şi trimis în judecată pentru abuz în serviciu, Piedone ar fi vrut să-şi continue domnia, însă Justiţia i-a interzis să mai candideze în acest an. Fostul edil i-a oferit sprijinul candidatului PNL Răzvan Sava, cel care este primarul interimar al Capitalei după retragerea lui Sorin Oprescu, însă liberalii au anunţat prin vocea lui Blaga şi Gorghiu că nu agreează “alianţa”. La sectorul 4 mai candidează interimarul Daniel Băluţă (PSD) şi un alt primar interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin din partea PMP. În cursă s-a înscris şi viceprimarul sectorului, Ştefan Spiridon (ALDE) care are doar 29 de ani. Dinastia baronilor ar putea lua sfârşit şi în sectorul 5 al Capitalei sau în oraşe ca Braşov, Bacău, Piteşti şi Târgu Mureş, dar foştii edili Marian Vanghelie, George Scripcaru, Romeo Stavarache, Tudor Pendiuc şi Dorin Florea s-au înscris şi ei în cursă în ciuda dosarelor penale.

 

 

“Nu am voie să vorbesc despre campanie. Îmi văd de ale mele şi de necazurile mele. Nu îmi dau voie avocaţii să vorbesc şi mi-au spus foarte clar lucrul acesta” Gheorghe Nichita, fost primar al Iaşiului

 

 

 

×