„Este important ca telespectatorii noștri să știe că se va ține cont de veniturile brute și de toate sporurile nepermanente pe care pensionarii le-au avut, de care până acum nu se ținea cont. Acest lucru a creat numeroase procese și nemulțumiri deoarece instanțele au interpretat neunitar același cadru legal, în unele județe pensionarii câștigând, iar în altele pierzând,” a explicat Bucura Oprescu la Realitatea PLUS.
Procedura de recalculare și documentele necesare
Pentru sporurile obținute înainte de 2001, pensionarii trebuie să depună documentele necesare la Casele de Pensii până la 1 septembrie. După această dată, va începe „mica recalculare” pentru aceștia. Sporurile obținute după 2001 vor fi recalculate automat, fără a mai fi necesară depunerea documentelor, datorită interoperabilității bazelor de date ale Casei Naționale de Pensii Publice și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
„Depunându-se declarația 112, datele pensionarilor vor fi valorificate fără a mai fi nevoie să aducă documente, deoarece avem deja datele necesare,” a subliniat ministrul.
Recalcularea tuturor pensiilor
Noua lege recunoaște toate sporurile nepermanente, inclusiv acordul global și al 13-lea salariu. Recalcularea pensiilor va avea loc în două etape: o recalculare generală pentru toate pensiile, urmată de „mica recalculare” pentru cei care au avut sporuri nepermanente.
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a adăugat că Legea 360 introduce un termen de șase luni pentru depunerea documentelor necesare recalculării. „Vorbim despre sporuri pentru care s-au achitat contribuții de asigurări sociale și care, prin respectarea principiului contributivității, trebuie luate în calcul,” a explicat Baciu la Digi24.
Recalcularea va aduce schimbări pentru aproximativ 5 milioane de pensionari, dar „mica recalculare” se va aplica doar celor care au lucrat cu sporuri nepermanente.