x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Muncii anunță o nouă recalculare pentru anumite pensii după 1 septembrie 2024

Ministrul Muncii anunță o nouă recalculare pentru anumite pensii după 1 septembrie 2024

de Redacția Jurnalul    |    10 Iul 2024   •   11:15
Ministrul Muncii anunță o nouă recalculare pentru anumite pensii după 1 septembrie 2024
Sursa foto: gov.ro

Simona Bucura Oprescu, ministrul muncii, a anunțat că începând cu 1 septembrie 2024, pensionarii care au beneficiat în trecut de sporuri și venituri nepermanente vor avea pensiile recalculate. Măsura vine ca răspuns la nemulțumirile generate de procesele neunitare din instanță legate de aceste venituri.

„Este important ca telespectatorii noștri să știe că se va ține cont de veniturile brute și de toate sporurile nepermanente pe care pensionarii le-au avut, de care până acum nu se ținea cont. Acest lucru a creat numeroase procese și nemulțumiri deoarece instanțele au interpretat neunitar același cadru legal, în unele județe pensionarii câștigând, iar în altele pierzând,” a explicat Bucura Oprescu la Realitatea PLUS.

Procedura de recalculare și documentele necesare

Pentru sporurile obținute înainte de 2001, pensionarii trebuie să depună documentele necesare la Casele de Pensii până la 1 septembrie. După această dată, va începe „mica recalculare” pentru aceștia. Sporurile obținute după 2001 vor fi recalculate automat, fără a mai fi necesară depunerea documentelor, datorită interoperabilității bazelor de date ale Casei Naționale de Pensii Publice și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

„Depunându-se declarația 112, datele pensionarilor vor fi valorificate fără a mai fi nevoie să aducă documente, deoarece avem deja datele necesare,” a subliniat ministrul.

Recalcularea tuturor pensiilor

Noua lege recunoaște toate sporurile nepermanente, inclusiv acordul global și al 13-lea salariu. Recalcularea pensiilor va avea loc în două etape: o recalculare generală pentru toate pensiile, urmată de „mica recalculare” pentru cei care au avut sporuri nepermanente.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a adăugat că Legea 360 introduce un termen de șase luni pentru depunerea documentelor necesare recalculării. „Vorbim despre sporuri pentru care s-au achitat contribuții de asigurări sociale și care, prin respectarea principiului contributivității, trebuie luate în calcul,” a explicat Baciu la Digi24.

Recalcularea va aduce schimbări pentru aproximativ 5 milioane de pensionari, dar „mica recalculare” se va aplica doar celor care au lucrat cu sporuri nepermanente.

×