x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Solii Romaniei

Solii Romaniei

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    18 Iun 2005   •   00:00
Solii Romaniei

Din toamna acestui an, Romania isi va trimite reprezentanti la Strasbourg, in Parlamentul European, deocamdata cu statut de observatori.

Observatorii, 35 la numar, sunt alesi dintre parlamentarii romani, fiecare partid avand la dispozitie un numar de locuri, in functie de algoritmul din Legislativul roman. Liberalii vor avea sapte locuri, iar concurenta a fost dura. Cea mai hotarata sa plece cateva saptamani pe an la Srassbourg si la Bruxelles, unde lucreaza euro-comisiile parlamentare, a fost Mona Musca, insensibila la argumentul colegilor sai ca nu poate lasa balta ministerul. Pe langa ea, la lucrarile forului european vor mai participa deputatii Mircea Cosea, Raluca Turcan, Ovidiu Silaghi si Tiberiu Barbuletiu si senatorii Adrian Cioroianu si Nicolae Vlad Popa. Intrucat conducerea PD a decis ca reprezentantii sai in Parlamentul European sa nu mai poata detine nici o functie in plan intern, iar o alta conditie este aceea de a cunoaste foarte bine doua limbi straine, pana ieri la pranz nu se inscrisesera in cursa decat patru pedisi pentru cele cinci locuri. Este vorba despre tinerele deputate Roberta Anastase si Monica Iacob Ridzi, Marian-Jean Marinescu, deputat si fost prefect de Dolj, si de senatorul Radu Tarle. PD va decide duminica cine il va reprezenta in Legislativul European.

INGHESUIALA. PSD isi va desemna luni cei 12 observatori la PE - patru senatori si opt deputati, selectia urmand sa fie facuta de o comisie condusa de presedintele Consiliului National, Dan Mircea Popescu. Pentru cele 12 locuri de observatori si-au anuntat candidatura senatorii Alexandru Athanasiu, Corina Cretu, Vasile Dancu, Antonie Iorgovan, Serban Nicolae, Rodica Stanoiu, Razvan Theodorescu, Adriana Ticau si deputatii Titus Corlatean, Gabriela Cretu, Doina Dretcanu, Cristian Dumitrescu, Bogdan Niculescu-Duvaz, Ioan Mircea Pascu, Radu Podgoreanu, Daciana Sarbu, Adrian Severin, Mihai Tanasescu, Valeriu Ungureanu, Petru Vlase si Valeriu Zgonea. PRM ii va avea ca observatori in PE, potrivit declaratiei vicepresedintelui Lucian Bolcas, pe deputatii Daniela Buruiana, Petre Popeanga si Vlad Hogea si pe senatorii Eugen Mihaescu si Viorel Duca. Grupurile parlamentare ale UDMR i-au ales pe deputatii Kelemen Atilla si Konya Hamar Sándor si pe senatorul Szab" Károly, iar conducerea Partidului Conservator, pe senatorul Silvia Ciornei si pe deputatul Dumitru Becsenescu. In Parlamentul European va merge si un reprezentant al grupului minoritatilor nationale, in persoana deputatului Ovidiu Victor Gant.

DECIZIA, IN PARLAMENT
Lista celor 35 de parlamentari romani care vor deveni observatori in legislativul european va fi prezentata luni Birourilor Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, urmand sa fie supusa aprobarii plenului. Cei 35 vor lipsi motivat de la lucrarile Parlamentului Romaniei, primind insa indemnizatia de parlamentar, in timp ce cheltuielile legate de cazare, masa si transport vor fi asigurate de PE. Observatorii romani, care vor lucra o saptamana la grupul politic, o saptamana la comisii si o alta saptamana vor participa la lucrarile plenului PE, isi vor incepe activitatea de la data de 26 septembrie.

×
Subiecte în articol: politic