x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SOLUŢII DE CRIZĂ/Senatorul-internet de diaspora

SOLUŢII DE CRIZĂ/Senatorul-internet de diaspora

de Aniela Nine    |    11 Feb 2009   •   00:00
SOLUŢII DE CRIZĂ/Senatorul-internet de diaspora

Senatorii aleşi în colegiile reprezentând diaspora riscă să plătească din bani proprii deplasările frecvente cu avionul în ţările din colegiu, bugetul de criză nepermiţând decontarea unui număr prea mare de astfel de deplasări. Sau să folosească internetul pentru audienţe. Asta spre deosebire de senatorii aleşi în ţară, cărora li se decontează toate deplasările în colegiu, indiferent de mijlocul de transport.



În această situaţie se află senatorul li­beral Raymond Luca şi democrat-li­beralul Viorel Richeard Badea, ambii aleşi în colegii din diaspora. O soluţie pentru rezolvarea acestei probleme a venit ieri, în şedinţa conducerii Senatului din partea secretarului general al Senatului, Dan Vasiliu, care a propus să se deconteze numai două deplasări, pe perioada vacanţei parlamentare, pentru colegiul cel mai mare din diaspora.

"În rest, există activitate la Senat şi deci cei doi senatori trebuie să fie prezenţi", ne-a declarat ieri Vasiliu.

Propunerea lui Vasiliu nu a fost însă acceptată de conducerea Senatului, surse parlamentare spunând chiar că Mircea Geoană a fost cel care s-a împotrivit unei astfel de soluţii. "Acum, nici să se plimbe toată ziua prin Hawai sau mai ştiu ce ţară exotică care face parte din colegiu, dar nici să meargă numai de două ori pe an nu-i bine", ar fi comentat Geoană. Nici soluţia adoptată de deputaţi, decontarea unei deplasări pe lună în ţările din Europa aparţinând colegiului şi a unei deplasări la două luni pentru celelalte zone geografice, nu a părut acceptabilă, implicând costuri destul de mari.

Pentru a rezolva situaţia, secretarul general a primit însărcinarea să elaboreze până săptămâna viitoare un studiu comparativ cu celelalte ţări europene care au parlamentari aleşi în diaspora, gen Italia sau Franţa. Până atunci, lui Luca nu i s-a aprobat ieri nici decontarea biletelor de avion pentru deplasarea la începutul sesiunii parlamentare de la Washington (unde locuieşte) la Bucureşti. În schimb, celor doi senatori li s-a aprobat înfiinţarea a două birouri parlamentare în Bucureşti. În încercarea de găsire a unei soluţii echitabile şi pentru buget, şi pentru aleşii diasporei, discuţiile din conducerea Senatului, spun sursele citate, ar fi punctat şi faptul că internetul ar putea fi o posibilitate pentru senatorii diasporei de a ţine legătura cu alegătorii.

INTERNETUL AJUNGE ŞI LA DĂBULENI
Raymond Luca, ales în colegiul care cuprinde Americile, Orientul Mijlociu şi Apropiat, Australia şi Africa, spune că nu este absurd să pretindă să zboare la fiecare sfârşit de săptămână spre Australia, dar că trebuie găsită o soluţie care să-i permită să-şi exercite mandatul. Propunerea deputaţilor i se pare potrivită şi pentru cazul său. "E vorba şi de Israel, unde am câştigat alegerile, iar distanţa România - Israel nu este atât de mare, deci nu m-ar deranja ca o dată pe lună să merg în această zonă, iar în timpul vacanţei parlamentare în zonele mai îndepărtate", ne-a declarat senatorul Luca. El a dat exemplul Italiei, unde, ce-i drept, într-un context economic diferit de al României, un parlamentar de diaspora are alocat un buget de 35.000 de euro pentru deplasări externe.

"De ce s-a dorit să existe parlamentari reprezentând diaspora, dacă se pune un semn de întrebare şi la decontarea unui bilet de avion cu care să vin la serviciu?", a susţinut Luca. Cât despre soluţia internetului... "Prin internet se poate lua legătura şi cu alegătorii din Dăbuleni (n.r. - colegiul unde a fost ales Mircea Geoană), nu cred că e o graniţă pentru Internet", a comentat ironic senatorul. Parlamentarii au activitate în colegiu la sfârşitul fiecărei săptămâni.

×
Subiecte în articol: politic diaspora