Preşedintele Klaus Iohannis are cea mai mare cotă de încredere (64%), în timp ce premierul Dacian Cioloş se bucură încrederea a 50% dintre români, relevă Barometrul de opinie "Piaţa Politică" realizat în perioada 2-6 decembrie şi transmis AGERPRES.
La întrebarea "Mai degrabă aveţi încredere" în următoarele personalităţi, 64% dintre repondenţi au răspuns afirmativ în cazul lui Klaus Iohannis, 56% - Mugur Isărescu, 50% - Dacian Cioloş, 42% - Laura Codruţa Kovesi. Profilul general al lui Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş este unul pozitiv, în cazul preşedintelui principalul atribut asociat liber de respondenţi este cinstit, iar în cazul premierului educaţia, competenţa, menţionează sursa citată.
Barometrul de opinie mai arată că 67% dintre cei chestionaţi consideră că imigranţii sau refugiaţii veniţi dinspre Siria sau dinspre alte ţări din Orient reprezintă un pericol pentru România, iar pentru 26% reprezintă un subiect extrem de important.
46% dintre subiecţii cercetării susţin că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce 44% cred că direcţia este bună. Apartenenţa la Uniunea Europeană este evaluată pozitiv de către majoritatea respondenţilor - 58%, iar 33% cred că efectele integrării României în UE sunt mai degrabă negative.
Lupta împotriva corupţiei (57%), locurile de muncă (56%), tăierile ilegale de păduri (54%) şi serviciile de sănătate (52%) reprezintă subiectele cele mai importante pentru cetăţeni.
"După instalarea Guvernului Cioloş: există o aşteptare general pozitivă faţă de acesta de a îmbunătăţi situaţia României (57%), totuşi, majoritatea, 53%, cred că va sta doar un an în funcţie, soluţia tehnocraţilor este bine primită de 59%, prin comparaţie cu soluţia unui guvern politic, mai mulţi cred că este doar parţial independent (44%) sau că se află total sub influenţă politică (28%)", mai menţionează Barometrul de opinie.
Astfel, 59% dintre cetăţeni consideră că soluţia cea mai potrivită după căderea Guvernului Ponta era un guvern format din tehnocraţi din afara partidelor, iar 44% cred că Guvernul Cioloş este parţial independent de partide, în timp ce 14% cred că este total independent şi 28% că este în totalitate sub influenţa partidelor.
54% dintre respondenţi cred că, după formarea Guvernului Cioloş, PSD se află în opoziţie, faţă de 25% care cred că PSD se află la putere, în timp ce 34% consideră că PNL se află în opoziţie şi 40% cred că PNL este la putere.
"Pentru că s-a discutat public despre auditul partidelor sau de evaluarea brandurilor marilor partide, am inclus în cercetare câteva întrebări despre profilul perceput al acestora. (...) Există câteva elemente de diferenţiere în favoarea PNL în acest moment: este perceput mai mult ca partidul care poate moderniza România; este asociat mai mult cu promovarea unor oameni cinstiţi. Ambele branduri, PSD şi PNL, ar putea convinge mai mult în privinţa principalului lucru solicitat politicienilor cinstea, dar şi cu privire la empatie şi comunicarea directă cu alegătorii", mai relevă Barometrul de opinie.
Sondajul a fost realizat de Agenţia de Rating Politic în perioada 2-6 decembrie 2015, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia României de 950 de persoane, cu interviuri telefonice şi are o eroare de 3,2%.