Trei sferturi dintre romăni ştiu că in acest an vom avea alegeri europarlamentare şi declară că vor merge la vot. Favoriţii oricăror tip de alegeri ar fi democraţii, iar preşedintele Băsescu rămăne politicianul care inspiră cea mai multă incredere.
Datele unui sondaj de opinie realizat de CCSB in perioada 3-15 august arată că 73% dintre subiecţi declară că ştiu că vom avea alegeri europarlamentare in acest an in Romănia, iar 53% dintre cei chestionaţi se declară interesaţi de acest subiect. Pentru restul de 42%, subiectul europarlamentarelor nu prezintă interes, in timp ce 4% dintre subiecţi nu răspund/nu ştiu ce să răspundă la această intrebare. Intrebaţi despre intenţia de vot, 76% dintre subiecţi au declarat că vor merge la vot, dintre aceştia 45% dănd ca sigură participarea lor la scrutin, iar restul de 31% ca probabilă. Doar 8% dintre subiecţi spun că sigur nu vor merge la vot, iar alţi 11% că probabil nu, in timp ce 5% nu răspund la această intrebare. Democraţii ar fi partidul favorit la alegerile europarlamentare, in favoarea lor optănd 34% dintre subiecţi. Pe locurile următoare s-ar clasa PSD cu 19%, PNL cu 17%, urmate la mare distanţă de PNG cu 8%, PRM cu 5%, PC cu 4%, UDMR tot cu 4%, PNŢCD cu 3%, la fel ca şi PLD, iar PIN cu 1%. Proporţia nehotărăţilor in ceea ce priveşte această intenţie de vot este 25%.
NAŢIONALE. Alegerile europarlamentare sunt văzute ca fiind mai importante decăt cele parlamentare naţionale de jumătate din romăni - 12% considerăndu-le mult mai importante, iar 43% ceva mai importante, in timp ce 19% dintre subiecţi le văd ca fiind ceva mai puţin importante, iar 7% mult mai puţin importante. Restul de 20% dintre subiecţi nu au răspuns la această intrebare. O intenţie de vot comparativă alegeri europene/alegeri naţionale făcută de realizatorii sondajului arată că singurul partid care ar obţine mai mult la euroalegeri decăt la parlamentarele naţionale, chiar dacă doar cu 2%, este PSD. Toate celelalte partide ar obţine la alegerile naţionale mai mult decăt la euroalegeri. Astfel, PD ar primi 35% din voturile pentru Parlamentul naţional, PNL 18%, PSD 17%, PNG 9%, PRM 5%, PC 4%, la egalitate cu UDMR, iar PLD şi PNŢCD căte 3% fiecare şi PIN 1%. Numărul nehotărăţilor este destul de mare la intenţia de vot, ajungănd la 28%.
CURENTE POLITICE. Realizatorii sondajului au testat şi opţiunea romănilor in privinţa marilor curente politice. A reieşit că romănii se simt cel mai aproape de curentul social-democrat, 18% indicăndu-l drept favorit. Urmează curentul liberal 16%, creştin-democrat 13%, conservator 5%, ecologist 3%, naţionalist 3%. In schimb aproape un sfert dintre respondenţi declară că nu se simt apropiaţi de nici un curent de găndire politică, 13% nu au dorit să işi exprime părerea, in timp ce un procent destul de mic, 3%, declară că nu a inţeles intrebarea.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.021 de persoane, cu o marjă de eroare de +/ - 3%.
Băsescu, primul loc la incredere
La intrebarea care a cuantificat increderea romănilor in persoanele publice, preşedintele Băsescu (foto) a ocupat detaşat primul loc, in favoarea sa optănd 58% dintre cei chestionaţi. El este urmat de George Becali (35%), iar locul trei ii revine lui Sorin Oprescu, cu 31% din opţiuni. Următoarele două locuri le revin la egalitate de puncte Monei Muscă şi lui Theodor Stolojan (30%), urmaţi de alţi doi politiceni cu căte 28 de procente - Cristian Popescu Piedone şi Călin Popescu Tăriceanu. Emil Boc şi Mircea Geoană obţin şi ei acelaşi procent de incredere - 26%, in timp ce pentru Ion Iliescu optează doar 21% dintre subiecţi. In privinţa increderii in partidele politice, tot democraţii străng cele mai multe opţiuni, 38% dintre subiecţi clasăndu-i pe primul loc. PNL obţine increderea a 27% dintre respondenţi, pentru PNG optează 21%, pentru PSD 20%, pentru PLD 17%, pentru PRM 13%, pentru PC 10%, pentru PNŢCD 9%, pentru UDMR 8%, iar pentru PIN 7%.