x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj CSCI: Alianţa PSD+PC+UNPR ar câştiga alegerile europarlamentare cu 42% din voturile românilor; PNL-15%

Sondaj CSCI: Alianţa PSD+PC+UNPR ar câştiga alegerile europarlamentare cu 42% din voturile românilor; PNL-15%

de Agerpres    |    25 Mar 2014   •   22:50

 Alianţa PSD+PC+UNPR ar câştiga alegerile europarlamentare cu 42% din voturile românilor, PNL ar obţine 15% din voturi iar PDL şi PMP ar fi la egalitate cu câte 10%, conform unui sondaj CSCI.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, 42% dintre români ar vota cu alianţa PSD+PC+UNPR, 15% cu PNL, 10% cu PDL, 10% cu PMP, 7% cu UDMR, 4% PP-DD şi 12% cu alţii, potrivit cercetării sociologice efectuate în luna martie.

Potrivit unei simulări de distribuire a mandatelor, PSD+PC+UNPR ar obţine 16 mandate, PNL- 6, PDL şi PMP câte 4, iar UDMR- 2.

Pentru alegerile prezidenţiale, sondajul oferă 3 variante iar în toate trei candidatul PSD, Victor Ponta ar obţine cele mai multe voturi.

În prima variantă, Victor Ponta ar câştiga 48% din voturile românilor, urmat de Cătălin Predoiu- 16%, Crin Antonescu şi Corneliu Vadim Tudor- câte 12%, Dan Diaconescu- 7%, Kelemen Hunor - 5%.

O altă variantă a sondajului în care nu mai candidează Cătălin Predoiu îl dă pe Victor Ponta pe locul 1 cu 48% din voturile românilor, urmat de Mihai Răzvan Ungureanu din partea PDL-PMP-FC cu 20% şi Crin Antonescu- 12%.

Varianta a treia îl dă câştigător de asemenea pe Ponta cu 47%, urmat de Ungureanu din partea PMP şi FC de această dată şi de Crin Antonescu cu 12%, iar Cătălin Predoiu ca şi candidat din partea PDL ar obţine 7%.

În cazul în care Victor Ponta ar intra în turul doi cu Klaus Iohannis ar obţine 56%, dacă ar intra cu Răzvan Ungureanu ar obţine 63%, cu Crin Antonescu în turul doi Ponta ar obţine 72%, iar cu Predoiu- 74%.

Sondajul mai arată că dacă în turul doi ar intra Mugur Isărescu cu Crin Antonescu scorul ar fi de 79% la 21%, iar la o finală de tur doi Tăriceanu versus Crin Antonescu scorul ar fi 72% la 28%.

Potrivit rezumatului făcut de CSCI, 'Crin Antonescu nu intră în turul 2 al prezidenţialelor , PDL şi PMP ar obţine acelaşi număr de mandate la alegerile europene, iar PSD ar putea lua jumătate din mandate. În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, Victor Ponta este favorit să intre în turul doi, alături fie de Cătălin Predoiu, fie de Mihai Răzvan Ungureanu'.

Sondajul CSCI a fost realizat pe un eşantion de 1120 subiecţi cu selecţia probabilistică a persoanelor. Eroarea tolerată este de 3%, la un nivel de probabilitate de 0.95. Datele au fost culese la comanda Fundaţiei Multimedia pentru Democraţie Locală, în perioada 20-24 martie 2014.

×