x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj CSCI: USL şi Crin Antonescu ar câştiga alegerile. Vezi graficele

Sondaj CSCI: USL şi Crin Antonescu ar câştiga alegerile. Vezi graficele

de Gabriela Antoniu    |    29 Ian 2012   •   21:00
Sondaj CSCI: USL şi Crin Antonescu ar câştiga alegerile. Vezi graficele

Un sondaj national realizat de CSCI arata ca USL ar castiga alegerile parlamentare cu 59%, iar Crin Antonescu alegerile prezidentiale cu 58%. 80% dintre romani vor demisia Guvernului, 77% demisia presedintelui Basescu, in timp ce 76% sustin alegeri anticipate.

Astfel, la alegerile parlamentare, USL e cotat cu 59%, fiind urmat in intentia de vot de PDL cu 11%, Partidul Poporului- Dan Diaconescu cu 10%, UDMR-6%, PRM-4%, PNG- CD-3%, iar MV, UNPR si PNTCD- cate 1%, in timp ce altii ar fi preferati de 3%. Procentele sunt calculate dintr-un esantion de baza de 60%. 26% sunt nehotarati, 9% nu voteaza, iar 5% nu raspund.

PDL a pierdut 5 procente in 5 luni
La alegerile prezidentiale, candidatul USL Crin Antonescu intruneste 58% din optiuni, urmat de Dan Diaconescu (Partidul Poporului)- 15%, Traian Basescu (PDL)- 9%, Kelemen Hunor (UDMR)- 6%, CV Tudor (PRM) – 5%, Gigi Becali (PNGCD)- 3%, Cristian Diaconescu (UNPR)- 3%, altcineva (numit spontan) - 1%. Intrebarea a fost inchisa, re­pon­dentilor oferindu-li-se o lista cu nume din care sa aleaga. 62% si-au exprimat o optiune, in timp ce 29% sunt ne­hotarati, 8% nu voteaza, iar 1% nu au raspuns.

Potrivit sondajului, PDL a scazut din septembrie 2011 de la 16% la 11% in ianuarie 2012, pierzand in cinci luni, cinci procente. In schimb, USL a crescut doua procente , de la 57% in septembrie 2011 la 59% in ianuarie 2012. Intrebati cine va castiga alegerile, indiferent cu ce partid vor vota, 70% au indicat USL, 15%- PDL, 10%- Partidul Poporului Dan Diaconescu, 4%- UDMR si 1%- altcineva. Procentele sunt calculate dintr-un esantion de baza de 66%.

Sondajul arata totodata ca 99% dintre cei intervievati au auzit de protestele antiprezidentiale si antiguvernamentale din Bucuresti si din tara. Dintre acestia, 82% sunt de acord cu majoritatea revendicarilor, 14% cu o parte din revendicari, iar 3% nu sunt de acord cu nici o revendicare. 1% nu stiu/nu raspund. De asemenea, 99% sunt de acord cu revendicarile privind crearea de noi locuri de munca in tara, 91% cu revenirea la salariile dinainte de taieri, 87% cu reforma sistemului sanitar, 80% cu demisia guvernului, 79% cu rediscutarea taxei auto, 77% cu demisia presedintelui Basescu, 76% cu organizarea de alegeri anticipate, 71% cu renuntarea la comasarea alegerilor, iar 59% cu introducerea Legii lustratiei. 94% din cei chestionati au auzit de violentele din timpul protestelor care au avut loc in Capitala, iar 82% considera ca astfel de incidente nu-i va descuraja pe oameni sa protesteze. Doar 10% cred ca i-ar descuraja, in timp ce 8% nu stiu/nu raspund.

97% spun ca este mare nemultumirea
Cat priveste cauzele revoltelor, 63% dintre cei intervievati au indicat coruptia actualilor conducatori, 57% – acumularea nemultumirii oamenilor fata de actualii guvernanti, 54% – ignorarea populatiei de catre guvernanti, iar 54% – demiterea lui Raed Arafat din ministerul Sanatatii. Po­tri­vit sondajului CSCI, majoritatea celor intervievati, respectiv 99%, cred ca ro­manii au dreptul sa protesteze. 97% spun ca ne­mul­tumirea po­pula­tiei este foarte mare, 51% – ca protestatarii vin cu revendicari foarte clare, 49% – ca opozitia trebuie sa mobilizeze oameni care sa se alature protestata­rilor, iar 8% sustin ca este bine ca pu­terea nu vrea sa vorbeasca cu protestatarii.

Sondajul a fost realizat la comanda Fundatiei Multimedia si Antena 3, in perioada 20-23 ianuarie 2012, pe un esantion de 1.026 de interviuri si o marja de eroare.

×
Subiecte în articol: PDL USL sondaj opinie