x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj cu bucluc - Televiziuni taxate

Sondaj cu bucluc - Televiziuni taxate

de Lavinia Dimancea    |    03 Feb 2007   •   00:00
Sondaj cu bucluc - Televiziuni taxate

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a sanctionat mai multe posturi de televiziune pentru ca au difuzat informatii incomplete referitoare la sondajul CURS pe scandalul "Biletelul", incalcand legea si dovedind "lipsa de impartialitate".

Posturile TVR 1, TVR 2, Realitatea TV, B1 TV si National TV au primit somatie publica din partea CNA pentru difuzarea in urma cu cateva zile a sondajului de opinie CURS care masura impactul scandalului "Biletelul".

Realizat in perioada 20-21 ianuarie, sondajul, tinut la secret si scurs in media, arata ca premierul Calin Popescu Tariceanu a pierdut mai mult decat presedintele Traian Basescu in urma scandalului, iar PSD a iesit cu imaginea cea mai sifonata din cauza declansarii procedurilor de suspendare a sefului statului. Rezultatele sondajului au ramas insa un mister, ele nefiind oferite spre cunostinta publicului. Directorul institutului, Sebastian Lazaroiu, a recunoscut atunci existenta sondajului si chiar a comentat tendintele evidentiate de acesta, dar nu a facut public nici beneficiarul, nici rezultatele, invocand intelegerea avuta in acest sens cu clientul respectiv.

ABATERI. Lipsa tuturor acestor date din programele informative ale televiziunilor a dus la sanctiunea data de CNA. Consiliul considera ca prezentarea trunchiata a sondajului reprezinta o incalcare a conditiilor legale de difuzare a sondajelor de opinie prevazute de legislatia audiovizuala, iar televiziunile au dat dovada de "lipsa de impartialitate", incalcand astfel prevederile art.71, alin.1, litera (a) si art.78, litera (f) din Codul de reglementare a continutului audiovizual. Prima reglementare invocata de CNA stabileste ca, in programele de stiri si dezbateri, informarea in probleme de interes public de natura politica economica, sociala si culturala trebuie sa respecte "asigurarea impartialitatii, echilibrului si favorizarea liberei formari a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica". Potrivit celei de-a doua reglementari, sondajele de opinie prezentate trebuie sa fie insotite de urmatoarele informatii: denumirea institutiei care a realizat sondajul, data sau intervalul in care a fost efectuat sondajul si metodologia utilizata, dimensiunea esantionului si eroarea maxima de esantionare, precum si solicitantul sondajului.

SONDAJUL RAMANE SECRET
Rezultatele sondajului CURS vor ramane un mister, pentru ca acesta nu va fi vreodata dat publicitatii. "Nu este public", ne-a declarat ieri directorul, Institutului CURS, Sebastian Lazaroiu, care a explicat scurgerea informatiilor in presa despre existenta sondajului prin faptul ca acesta a circulat in anumite medii politice si de aici in media. Lazaroiu a precizat ca a fost prezent dupa aparitia sondajului la Realitatea TV, unde a comentat doar "tendintele" create in urma scandalului "Biletelul", fara a oferi detalii despre rezultatele sondajului sau beneficiar. "Si-au asumat acest risc. Eu i-am avertizat ca nu le voi prezenta", a spus Lazaroiu.

×
Subiecte în articol: politic sondajului