Un sondaj CURS dat ieri publicitatii arata ca Alianta D.A. se mentine in topul preferintelor electoratului, PSD si PRM au tendinte de scadere, partidul lui Gigi Becali sare la 4%, iar procentul celor care vor/nu vor anticipate in acest an este aproape egal.
Din octombrie 2005 pana in prezent Alianta a inregistrat o tendinta constanta in ceea ce priveste procentul sustinatorilor (42%), dupa ce in luna iunie 2005 se bucura de increderea a 50% dintre romani. Principalele partide de opozitie PSD si PRM - au o tendinta de scadere. Astfel, popularitatea PSD a scazut de la 31% in octombrie 2005 la 25% in februarie 2006, iar in cazul PRM de la 17% in ianuarie 2005 la 14% in februarie 2006. CONSTANTA. UDMR beneficiaza in prezent de sustinerea a 6% dintre cetatenii cu drept de vot, fata de 5% in prima luna a acestui an. De altfel, dinamica intentiilor de vot in cazul UDMR a fost una constanta, din martie 2005 pana in februarie a.c., ea osciland permanent intre cinci si sase procente. Cea mai constanta tendinta s-a manifestat in cazul Partidului Conservator, care, cu exceptia lunii aprilie 2005, cand beneficia de sustinerea a 2% dintre alegatori, s-a bucurat permanent de increderea a 3% dintre cetatenii cu drept de vot. CRESTERE. O crestere a numarului de voturi s-a inregistrat in cazul Partidului Noua Generatie, care, pentru prima data din aprilie 2005, ar primi voturi din partea a 4% dintre alegatori, fata de perioada aprilie-decembrie 2005, cand acesta a oscilat intre 1% si 2%. O tendinta de crestere s-a inregistrat si in cazul Partidului Initiativa Nationala, la 2% dintre romanii cu drept de vot, fata de 1% in perioada iunie 2005-ianuarie 2006 . Pe de alta parte, cei mai multi dintre votantii Aliantei D.A. prefera PD. Astfel, 47% dintre acestia sunt simpatizanti ai PD, in timp ce 35% prefera PNL. 16% dintre votantii A.D.A. nu au o preferinta explicita pentru unul sau altul dintre partidele componente ale Aliantei. Cat priveste organizarea de alegeri anticipate in acest an, 39% dintre subiecti s-au pronuntat pentru, in timp ce 37% nu sunt de acord. 24% nu au raspuns.Citește pe Antena3.ro
Credeti ca Romania va deveni membra a UE...
| |
|
INFLUENTA
|
Referitor la afirmatiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora exista grupuri de tip mafiot care influenteaza deciziile Guvernului, 64% dintre cei intervievati cred ca acestea sunt valabile, 15% nu, iar 21% nu stiu/nu raspund. Dintre cei care sustin afirmatiile presedintelui, 76% spun ca ele sunt valabile pentru toate guvernele de dupa 1990, 11% pentru guvernele care au fost inaintea celui actual, 8% pentru actualul guvern, iar 5% nu stiu/nu raspund.
|
TEO PETER
|
24% dintre romani cred ca puscasul marin american implicat in accidentul rutier in care a murit muzicianul Teo Peter a fost sanctionat doar cu mustrare pentru ca SUA isi protejeaza militarii, indiferent de faptele lor. Tot 24% sunt de parere ca sentinta justitiei americane se datoreaza si lipsei de implicare a autoritatilor romane, care nu s-au preocupat sa trimita probe instantei, care sa ateste vinovatia fostului functionar al Ambasadei SUA. 22% dintre respondenti considera ca sentinta a fost luata pentru ca "Romania este tratata de SUA ca o tara inferioara", 20% pentru ca "justitia americana nu este corecta", iar 9% s-au abtinut. Sondajul CURS mai releva ca 61% dintre romani sunt de parere ca ziarele nu ar trebui sa publice caricaturi cu profetul Mahomed pentru a respecta sentimentele religioase. 20% dintre cei chestionati nu au raspuns la aceasta intrebare, in timp ce 19% au fost de parere ca astfel de caricaturi trebuie publicate in virtutea dreptului la libera exprimare.
|