x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj CURS - Primarii vor ca migratia politica sa fie interzisa

Sondaj CURS - Primarii vor ca migratia politica sa fie interzisa

11 Sep 2004   •   00:00

Un sondaj realizat de CURS in randul a 164 de primari alesi in iunie 2004 arata care sunt principalele motive care i-au determinat pe alesii locali sa migreze de la un partid la altul. 71,3% din cei chestionati sunt de acord cu o lege care sa le interzica parasirea partidului sub sigla caruia au fost alesi.

ANIELA NINE

Principalul motiv pentru care primarii au parasit partidul pe listele caruia au fost alesi se refera la reorganizarea partidelor. Din totalul celor care in ultimii 14 ani au parasit cel putin o singura data partidul care i-a propus, 31,9% au declarat ca au fost determinati de reorganizarea respectivei forte politice, prin desfiintare sau intrarea intr-o alianta. Doar 20,3% din cei aflati in aceasta situatie au plecat la un alt partid, pentru ca si-au schimbat crezul politic, fiind atrasi de o noua doctrina, 15,9% pentru ca si-au pierdut increderea in formatiunea de origine, iar 14,5% din dorinta de a face parte dintr-un partid puternic. Sustinerea in plan local a reprezentat motivul declarat al migratiei doar pentru 5,8% din cei chestionati.

VIITOR. In privinta planurilor de viitor, o pondere covarsitoare, 93%, au declarat ca nu intentioneaza sa devina membri ai altui partid in urmatorul an, iar 75% ca nici nu au primit o astfel de propunere. Ipoteza favorizarii primarilor de catre presedintele consiliului judetean la redistribuirea fondurilor pe criteriul apartenentei la acelasi partid a fost negata de aproape 40% din primarii chestionati. Considerand ca 30% din primarii care isi parasesc partidul sunt motivati de interese personale, 71,3% dintre alesii locali sunt de acord cu o lege care sa interzica parasirea partidului sub sigla caruia au fost alesi.

EFECTE. Pe de alta parte, studiul realizat de CURS releva ca din totalul numarului de mandate obtinute de PSD in 2004, 37% sunt rezultatul migratiei. Aceste mandate vin din "rezervorul" migratiei, adica de la primarii care dupa alegerile din 2000 au parasit partidul sub sigla caruia au candidat si au trecut la PSD. In schimb, de la primarii "fideli" - cei care au candidat si in 2000 si in 2004 pe listele PSD - 38% provin din numarul total de mandate obtinut de PSD in 2004. Studiul releva astfel ca, in raport cu anul 2000, PSD a obtinut mai multe mandate de primar, dar in raport cu migratia politica partidul de guvernamant mai degraba a pierdut. In conditiile in care in perioada 2000-2004 migratia politica la nivelul alesilor locali ar fi fost nula, PSD ar fi avut in urma alegerilor din iunie 2004 cu 1/3 mai putine mandate de primar decat a obtinut in anul 2000. In aceleasi conditii, Alianta PNL-PD ar fi obtinut intre 15% si 30% mai multe mandate decat a obtinut in 2004.

COMPARATIE

"In perioada 2000-2004, migratia in Parlament a atins un nivel de 10%, in timp ce in administratia locala a ajuns la 50%" - Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia

PREVIZIUNI

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, considera ca fenomenul migratiei politice va inregistra o scadere in anul urmator, daca se va mentine bipolarizarea scenei politice. El atrage atentia ca migratia alesilor locali prezinta un risc ingrijorator, avand in vedere ca primarii se vor ocupa de organizarea alegerilor parlamentare si prezidentiale in teritoriu. Totusi, Pirvulescu sustine ca interzicerea migratiei alesilor locali prin lege ar duce la transformarea acestora "in simpli pioni" ai partidelor politice.

Principalele motive pentru care alesii locali au plecat in alte partide - grafic
×
Subiecte în articol: politic