x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj CURS: USL ar câştiga alegerile, iar Boc şefia PDL

Sondaj CURS: USL ar câştiga alegerile, iar Boc şefia PDL

de Gabriela Antoniu    |    13 Mai 2011   •   15:59
Sondaj CURS: USL ar câştiga alegerile, iar Boc şefia PDL

USL se află pe primul loc în opţiunile de vot ale electoratului, arată un sondaj CURS realizat în perioada 11-13 mai. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, USL ar obţine 55% din voturi, urmată de PDL cu 20%, Partidul Poporului-Dan Diaconescu -11%, PRM -5%, UDMR-5%, iar PNGCD, PNTCD, UNPR şi un alt partid câte 1%. CURS precizează că procentele sunt calculate excluzându-i pe nehotărâţi, pe cei care nu ar vota şi pe cei care nu au răspuns la întrebare. Din totalul eşantionului, 62% şi-au exprimat intenţia de vot, iar 38% sunt nehotărâţi, nu au răspuns/nu votează. De asemenea, CURS arată că procentul celor care au exprimat o opţiune de vot nu poate fi considerat drept prezenţă la vot. Ponderea celor care nu ar vota este subestimată întrucât sondajul CURS nu i-a luat în calcul pe alegătorii care sunt în prezent plecaţi din ţară (cca. 12% -15%).

CURS a luat pulsul şi în privinţa congresului PDL de mâine, când democrat -liberalii îşi vor alege o nouă conducere, concluzia fiind că Emil Boc este preferatul simpatizantilor PD-L pentru functia de preşedinte PD-L, în timp ce principalul său contra-candidat Vasile Blaga este preferat de susţinătorii USL .57% din votanţii PDL spun că Emil Boc este cel mai potrivit pentru a conduce PDL, în timp ce doar 34% dintre aceştia îl indică pe Vasile Blaga. În schimb, 46% din votanţii USL îl preferă pe Blaga la şefia PDL şi doar 9% pe Emil Boc. Sondajul mai arată că Emil Boc este perceput 61% din votanţii PD-L drept câştigător al alegerilor interne din PD-L, Vasile Blaga întrunind 30% din opţiuni, iar Toader Paleologu 5%. De asemenea, potrivit sondajului CURS, Emil Boc se bucură rândul votanţilor PD-L, de un grad mai mare de încredere, comparativ cu Vasile Blaga.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 800 respondenţi (cu vârste de 18 ani şi peste) şi are o marjă +/-3.5% la un nivel de încredere de 95. Beneficiarul sondajului este Institutul de Studii Populare.

×