x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj CURS: USL ar câştiga alegerile parlamentare, PSD cele locale

Sondaj CURS: USL ar câştiga alegerile parlamentare, PSD cele locale

de Gabriela Antoniu    |    04 Apr 2011   •   13:40
Sondaj CURS: USL ar câştiga alegerile parlamentare, PSD cele locale

159633-.jpgUniunea Social-Liberală (USL) ar câştiga cu 59% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, iar candidaţii PSD ar câştiga cele mai multe primării, Parlamentul şi Guvernul sunt instituţiile în care românii au cea mai puţină încredere, ieşirea din criză ar avea loc peste 2-3 ani sau chiar mai mult, crede majoritatea românilor, 68% o duc mai prost şi mult mai prost decât anul trecut, iar peste trei sferturi din ei sunt de părere că Executivul nu poate scoate ţara din criză, se arată într-un sondaj CURS, realizat în pe­rioada 1-28 martie 2011, pe un eşan­ti­on de 1.104 respondenţi şi având o marjă de eroare +/– 2,95%. Sondajul a fost realizat pentru cotidianul.ro

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României şi următoarele partide şi alianţe politice s-ar înscrie în competiţie, cu candidaţii cărui partid sau alianţă politică aţi vota”, dintre cei care au avut o opţiune (69%) 59% au ales USL, 17% PDL, 8% Partidul Poporului, 5% UDMR, 5% PRM, 2% ar alege UNPR, 1% PNŢCD şi tot 1% PNG-CD. 2% din cei intervievaţi ar vota cu alte partide sau cu candidaţi independenţi. 31% nu sunt hotărâţi, nu răspund sau nu votează. Potrivit sondajului, în cadrul USL 57% din cei intervievaţi susţin PSD, 36% ar alege PNL şi 3% PC. 4% din respondenţi nu ştiu sau nu răspund. Sondajul mai arată că USL este percepută de 68% dintre respondenţi drept câştigător al viitoarelor alegeri generale. Astfel, la întrebarea „Indiferent de opţiunile dvs. politice şi indiferent dacă aţi merge sau nu la vot, în opinia dvs. ce partid sau for­ma­ţi­une politică ar câştiga alegerile parlamentare dacă acestea s-ar organiza duminica viitoare”, 68% au răs­puns USL, 14% au ales PDL, 4% Partidul Poporului şi 1% alte partide. 13% din cei intervievaţi nu ştiu sau nu răspund. Întrebarea nu se referă la intenţii de vot, ci la percepţii cu pri­vi­re la posibilii câştigători ai alegerilor parlamentare. Cât priveşte alegerile locale, candidaţii PSD la funcţia de primar ar obţine 32% din voturi, iar cei ai  PDL – 24%, PNL – 20%, ai UDMR – 5%, PP – 3%, PC – 2%, iar UNPR, PRM, PNŢCD câte 1%. Alte partide ar obţine 2%, iar un candidat independent 9%. Din totalul eşan­tionului, 70% au exprimat o op­ţi­une de vot, iar 30% nu sunt hotărâţi, nu răspund sau nu votează.

Sondajul CURS mai arată că peste două treimi dintre români (67%) susţin că România va ieşi din criză peste trei ani sau chiar mai mult. Procentul celor care cred că ţara noas­tră va ieşi din criză în acest an este de doar 3%, iar cei ce susţin că acest lucru se va întâmpla la anul este de 8%.  Potrivit aceluiaşi sondaj, 77% dintre intervievaţi se îndoiesc de ca­pa­citatea actualului Guvern de a scoa­te ţara din criză şi doar 13% sus­ţin contrariul. 24% din cei in­ter­vievaţi cred că prima măsură care trebuie luată de Guvern este crearea de locuri de muncă, urmată de ajutor pentru agricultori (20%), combate­rea corupţiei (10%), creşterea pensi­ilor (8%) şi salariilor (7%), scăderea preţului la alimente (6%), îm­bu­nă­tă­ţirea serviciilor medicale (5%), redu­cerea taxelor şi impozitelor (4%), ac­cesarea fondurilor europene (3%), îm­bunătăţirea sistemului de învă­ţă­mânt (2%) şi câte 1% ajutor pentru săraci, sprijinirea familiilor tinere, construcţia de locuinţe la preţuri ac­ce­sibile, ajutor pentru mediul de afa­ceri, construirea de autostrăzi şi încurajarea investiţiilor străine.

De asemenea, 8 din 10 respondenţi (81%) susţin că introducerea coplăţii nu va duce la creşterea calităţii serviciilor medicale şi numai 15% susţin contrariul, iar 64% din respondenţi sunt împotriva privatizării  unor companii naţionale. Sondajul mai arată că 71% din intervievaţi sunt de acord ca persoanele care câştigă mai mult să plă­teas­că un impozit mai mare. Cât pri­veş­te încrederea în instituţii, pe pr­i­mul loc se află primarul localităţii de do­miciliu a intervievaţilor (46% în­cre­­dere multă şi foarte multă), urmat de mass-media (42%), Poliţie (33%), companiile multinaţionale din Ro­mâ­nia (16%), băncile comerciale (14%), sindicate (12%), Preşedinţie (11%), parlamentarii din colegiu (9%), partide politice (7%), Guvern (6%), Parlament (5%). În privinţa ale­gerilor interne din PDL, programate pe 14 mai, 35% din votanţii PDL cred că Emil Boc va câştiga un nou mandat de preşedinte al partidului, iar 20% spun că Vasile Blaga va fi noul lider. Raportat la nivelul întregului eşantion, ordinea se inversează: 17% cred că va câştiga Vasile Blaga, iar 12% Emil Boc.

×