x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaje pe surse, care alimentează tensiunile din interiorul Coaliției. Tăriceanu, al doilea după Iohannis, cu sau fără sprijinul PSD

Sondaje pe surse, care alimentează tensiunile din interiorul Coaliției. Tăriceanu, al doilea după Iohannis, cu sau fără sprijinul PSD

de Ion Alexandru    |    26 Iul 2019   •   08:20
Sondaje pe surse, care alimentează tensiunile din interiorul Coaliției. Tăriceanu, al doilea după Iohannis, cu sau fără sprijinul PSD

Sondajele interne ale ALDE, cu privire la candidaturile pentru alegerile prezidențiale, îl dau pe Călin Popescu Tăriceanu pe a doua poziție ca intenție de vot, indiferent dacă această candidatură este separată sau este susținută de PSD și PRO România. În același timp, Viorica Dăncilă ar fi creditată cu un scor puțin mai mare decât jumătate decât Klaus Iohannis. Lansarea separată a candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu generează tensiuni mari în Coaliția de guvernare, tensiuni pe care PSD încearcă să le minimalizeze.

 

Conform rezultatelor unor sondaje interne, vehiculate, pe surse, ALDE a constatat că, un cazul unei candidaturi comune a Coaliției PSD-ALDE, dar și cu sprijinul PRO România, rivalul lor politic, Klaus Iohannis, ar obține, în primul tur, 39 la sută din voturile românilor. Pe poziția a doua, la mică distanță, s-ar afla președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu 37 de procente, urmat de liderul USR, Dan Barna, care în acest scenariu, s-ar afla în preferințele a 19 la sută din electorat.

În situația concretă în care ne aflăm astăzi, când atât PSD, cât și ALDE au candidați separați, Klaus Iohannis se află, de asemenea, pe primul loc, dar cu doar 37 la sută din intenția de vot, urmat, tot la două procente, de Călin Popescu Tăriceanu, cu 35%. Președintele PSD, Viorica Dăncilă, ar întruni, conform acestor cercetări sociologice, doar 20 la sută, cu trei procente mai mult decât liderul USR, Dan Barna, care ar lua 17 la sută din voturi în primul tur.

 

Amenințări voalate cu ieșirea de la guvernare

Acesta ar fi și motivul pentru care, ieri, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în momentul în care și-a anunțat candidatura, s-a declarat dezamăgit de faptul că PSD a decis să meargă separat în primul tur al alegerilor prezidențiale. Iar lucrurile, din acest punct de vedere, chiar dacă nu riscă să se soldeze imediat cu ieșirea ALDE de la guvernare, nu sunt deloc liniștite.

Tăriceanu și-a nuanțat declarațiile, miercuri seară, la postul național de televiziune, unde a precizat că “ALDE nu este legat ombilical de guverare” și că, “în cazul în care PSD nu împarte responsabilitățile și ia singur decizii, atunci ALDE ar putea renunța la a mai avea portofolii guvernamentale”.

 

Tudose bagă bățul prin gard

Tensiuni generate de campania prezidențială există pe întreaga parte de centru-stânga a eșicherului politic. PSD, dar și ALDE negociază cu Victor Ponta o eventuală intrare la guvernare, în toamna acestui an, în schimbul unui sprijin în campania prezidențială, dar și pentru o colaborare în vederea celorlalte rânduri de alegeri, de anul viitor (locale și generale). Acest lucru a făcut ca fostul premier Mihai Tudose să îi ceară public lui Victor Ponta să renunțe la această idee și și-a îndemnat colegii de partid care sunt de acord cu acest lucru “să își facă un control la cap”. Tudose susține că niciodată Viorica Dăncilă nu poate colabora cu PRO România, iar pe Tăriceanu îl acuză de faptul că nu l-a trădat pe Liviu Dragnea și că a rămas să-i “cauționeze” acțiunile fostului președinte PSD.

 

Liderul ALDE, la două procente în spatele actualului președinte. Dăncilă, cu 17 la sută în urmă

 

 

×