Senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a afirmat marţi că este necesară elaborarea şi adoptarea în Parlamentul României a unui act normativ care să prevadă faptul că "deţinerea, într-o formă directă sau indirectă, de către serviciile secrete a unor societăţi comerciale, ONG-uri, fundaţii etc să fie în mod expres interzisă", informează agerpres.ro.
Senatorul PNL a susţinut că, în plan economic, acţiunea acestor societăţi comerciale, deţinute de ofiţeri ori colaboratori ai serviciilor secrete, creează o concurenţă neloială.
"Beneficiind, pe căi specifice, de informaţii privilegiate din piaţa internă sau externă, respectivele societăţi comerciale dobândesc un ascendent asupra altor societăţi având acelaşi profil de activitate şi reuşesc să câştige pe piaţă în competiţia cu acestea. Dincolo de modul în care este afectată libera concurenţă, de prejudiciile directe şi indirecte aduse unor societăţi comerciale care încearcă să supravieţuiască, existenţa acestei practici aduce serviciilor secrete venituri şi beneficii materiale care nu sunt prevăzute în bugetul de stat, alimentând astfel o dezordine în plan financiar. Dar serviciile secrete, din informaţiile pe care le deţin, au nu numai societăţi comerciale pe care le dirijează prin intermediul ofiţerilor acoperiţi ori a colaboratorilor respectivelor instituţii, ci şi ONG-uri, multe dintre acestea fiind fundaţii. Şi activitatea acestora are rolul de a vicia, în diverse forme, societatea românească. Şi de a deturna rolul fundaţiilor şi ONG-urilor de la adevărata lor menire", afirmă Roşca Stănescu într-o declaraţie politică.
Liberalul a mai precizat că i se pare alarmant faptul că de multe ori, "pentru a-şi camufla adevărata identitate sau pentru a se sustrage obligaţiilor fiscale faţă de statul român, societăţile comerciale acoperite sunt înscrise sub forma unor societăţi offshore, în diferite paradisuri fiscale".
"Dacă prin activitatea specifică se apreciază că SIE sau serviciul secret al MApN au nevoie sa deţină societăţi comerciale cu sediul în străinatate, atunci cele două instituţii pot fi exceptate de la regulă, cu condiţia de a nu desfăşura niciun fel de activitate economică, comercială, financiară sau de altă natură pe teritoriul României. Odată cu apariţia noului act normativ, societăţile comerciale sub acoperire, cu activele şi pasivele acestora, ar trebui să treacă în inventarul şi subordinea RAPPS", mai susţine acesta.