x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şova: Cei care nu votează moţiunea, să-şi asume responsabilitatea pentru dezastru

Şova: Cei care nu votează moţiunea, să-şi asume responsabilitatea pentru dezastru

09 Iun 2010   •   00:00

Senatorul PSD Dan Şova a citit, azi, în faţa senatorilor şi deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de PSD în urma angajării răspunderii de către Guvern pentru proiectele de lege continând măsurile de austeritate.

PSD a renunţat, în varianta de text citită miercuri în plenul reunit al Parlamentului, la motto-ul din Mihai Eminescu, prezent în proiectul de moţiune distribuit luni. Varianta de moţiune aprobată de conducerea PSD la BPN de luni începea cu un citat din Eminescu: "Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,/ Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este aşa?".

Moţiunea a fost citită în absenţa miniştrilor, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, motivând că Guvernul este convocat în şedinţa săptămânală.

PSD a acuzat, prin moţiunea de cenzură, "incoerenţa" şi "incapacitatea" guvernelor conduse de Emil Boc, arătând că măsurile de austeritate propuse de Executiv constituie "agresiune asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti".

"Această moţiune de cenzură are ca scop blocarea genocidului social pe care tăierea pensiilor şi a salariilor îl va produce. Cei care vor vota această moţiune de cenzură votează împotriva condamnării la sărăcie şi la faliment a milioane de români. Cei care nu vor vota această moţiune trebuie să îşi asume, fiecare în parte, responsabilitatea pentru dezastrul pe care îl vor produce în România", a spus Şova.

PSD acuză Guvernul, prin moţiune, de "lipsa unui program coerent şi eficient anticriză", de "populism", "demagogie" şi "minciună", de "ignorarea partenerilor sociali".

Social-democraţii afirmă că invocarea prevederilor Constituţiei referitoare la starea de necesitate pentru reducerile de salarii şi pensii aduce atingere democraţiei.

"Niciun guvern din Europa nu a îndrăznit să ceară limitarea drepturilor cetăţeneşti pentru asanarea finanţelor publice. Doar în România lui Traian Băsescu, Emil Boc şi Elena Udrea tupeul este împins până acolo încât să fie cerută limitarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor pentru diminuări substanţiale de salarii şi pensii", a spus senatorul PSD.

Social-democraţii consideră că măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor nu vor avea efectul scontat şi vor duce la adâncirea crizei economice.

"Acest guvern trebuie să plece, în primul rând pentru a lăsa loc liber construirii unui mix de soluţii, indiferent de paternitatea lor, dar selectate după un singur criteriu: al convergenţei spre sacrificii sociale cât mai mici şi spre reluarea creşterii economice", a afirmat Şova.

×
Subiecte în articol: politic