x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şova: Voi vota pentru proiectul de la Roşia Montană; nu putem scoate investitorul de acolo decât cu forţa

Şova: Voi vota pentru proiectul de la Roşia Montană; nu putem scoate investitorul de acolo decât cu forţa

14 Sep 2013   •   22:38
Şova: Voi vota pentru proiectul de la Roşia Montană; nu putem scoate investitorul de acolo decât cu forţa

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, a confirmat, sâmbătă seara, la Antena 3, că va vota pentru demararea proiectului de la Roşia Montană, argumentând prin faptul că licenţa de exploatare va fi, oricum, prelungită şi după anul 2019, când expiră licenţa, la fiecare cinci ani, printr-o simplă cerere din partea investitorului canadian, informează agerpres.ro.

"Voi vota pentru proiectul de la Roşia Montană. Este vorba despre un lucru foarte simplu: licenţa de exploatare a fost dată în 1999, pe 20 de ani. Ea expiră în anul 2019, dar se poate prelungi pe câte cinci ani la simpla cerere a Roşia Montană Gold Corporation, făcută cu 60 de zile înainte de expirarea termenului. Deci, dacă această lege nu trece, licenţa de exploatare rămâne 'a la long'. Nu există o modalitate de a scoate RMGC de acolo, decât cu forţa sau prin naţionalizare", a afirmat Şova.

Ministrul delegat a adăugat faptul că orice licenţă de exploatare conţine date geologice despre bogăţiile României, acesta fiind un motiv pentru care acest document nu poate fi dezvăluit în totalitate.

"Orice licenţă de exploatare conţine date geologice despre bogăţiile subsolului sunt secrete şi au acces la ele doar autorităţile publice. Ce pot să vă spun este că ceea ce nu se poate devoala public ce se află în exploatare de licenţă din 1999, vă pot spune ce se poate. În licenţa din 1999, nu există nicio obligaţie a RMGC privind patrimoniul, garanţiile de mediu, niciun fel de prevederi ca avantaje sociale şi economice pentru comunităţile locale. Nu conţine absolut nimic din ceea ce legea conţine", a explicat Dan Şova.

Oficialul a menţionat, totodată, că negocierile pe acest proiect au avut loc la un nivel foarte înalt, iar redevenţa de 6% este una superioară altor proiecte aurifere din lume.

"Negocierea a fost dusă până la nivelul cel mai de sus. Pot să vă spun că 6% este o redevenţă mult superioară altor exploatări de aur din lume, cred că doar cu excepţia Rusiei. Creşterea la 25% este una semnificativă şi este una garantată, conform proiectului de lege. Dacă cineva poate veni şi spune că va lua mai mult ca bani, voi fi de partea lui", a spus ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.


×
Subiecte în articol: dan sova roşia montană