x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Starea de alertă, varianta II, adoptată de Guvernul Orban. Cu unele restricții mai dure decât în starea de urgență

Starea de alertă, varianta II, adoptată de Guvernul Orban. Cu unele restricții mai dure decât în starea de urgență

de Ion Alexandru    |    19 Mai 2020   •   08:57
Starea de alertă, varianta II, adoptată de Guvernul Orban. Cu unele restricții mai dure decât în starea de urgență

Ludovic Orban a procedat exact cum Jurnalul a anticipat în ediția de ieri și, printr-o Hotărâre de Guvern, a anulat actul emis la sfârșitul săptămânii trecute, prin care a fost declarată starea de alertă în baza unei Ordonanțe de Urgență. HG-ul reinstituie însă starea de alertă, în baza Legii nr. 55/2020, adoptată, tot săptămâna trecută, de către Parlamentul României, promulgată și intrată, începând de ieri, în vigoare. Noul act normativ, care urmează să fie supus aprobării plenului celor două Camere ale Legislativului în cadrul ședinței de joi, reintroduce carantina și izolarea persoanelor care vin din străinătate, modifică numărul de persoane care pot participa la evenimente private și instituie un regim sancționator draconic, în special pentru organizarea și participarea la proteste de stradă.

 

După trei zile de haos legislativ, cu măsuri de restricționare a unor drepturi și libertăți fundamentale dispuse fără o bază constituțională, Guvernul Orban a intrat, ieri, în legalitate. Concret, prim-ministrul a emis o Hotărâre de Guvern prin care a fost declarată o nouă stare de alertă, pe termen de 30 de zile, începând cu data de 18 mai, în care sunt prevăzute și măsurile care se aplică pe durata acestei stări pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Actul normativ, spre deosebire de starea de alertă instituită pe data de 15 mai, a fost declarată în temeiul Legii nr. 55/2020, iar, din acest moment, vechea hotărâre își încetează aplicabilitatea. Atât Hotărârea, cât și anexele urmează să fie supuse aprobării Parlamentului, în termen de cinci zile.

 

Masca și carantina

Cele mai importante măsuri, interdicții și sancțiuni prevăzute în aceste anexe se referă la restrângerea, condiționarea sau limitarea unor drepturi și libertăți, pe perioada stării de alertă. Dacă, în Anexa nr. 1, se prevăd unele măsuri pentru activitatea centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, a copiilor și adulților, în Anexa nr. 2 sunt prevăzute obligații pentru persoanele fizice și juridice. Una dintre aceste obligații se referă la purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, precum și la locul de muncă. A doua obligativitate constă în reintroducerea carantinei sau izolării la domiciliu a persoanelor venite din străinătate, cu precizarea că nerespectarea acestei prevederi are drept consecință carantinarea instituționalizată, pe o perioadă de 14 zile, cu suportarea cheltuielilor de cazare și hrană.

 

Adunările publice

Anexa 3 interzice total organizarea și desfășurarea mitingurilor, protestelor, demonstrațiilor, procesiunilor, concertelor sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, inclusiv a celor de tip „drive-in”, precum și a întrunirilor cu caracter cultural, științific, artistic, sportiv sau de divertisment în spații închise. În aer liber se poate face sport la care să participe cel mult trei persoane care nu locuiesc împreună. În spațiile închise, pot participa la evenimente private maximum 8 persoane. Iar deplasarea în interiorul localităților nu este permisă în grup mai mare de 3 persoane.

 

 

×
Subiecte în articol: Starea de alertă