x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Start la Urlaţi pentru votul obligatoriu

Start la Urlaţi pentru votul obligatoriu

de Aniela Nine    |    13 Iun 2009   •   00:00
Start la Urlaţi pentru votul obligatoriu
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Deputatul liberal Adriana Săftoiu va începe în colegiul în care a candidat, la Urlaţi, campania de strângere de semnături pentru proiectul legislativ vizând introducerea votului obligatoriu.



Anunţul a fost făcut de Adriana Săftoiu chiar în oraşul Urlaţi, unde a organizat o dezbatere în curtea muzeului "Conacul Bellu" despre "Jurnalul de campanie", cartea în care fostul candidat uninominal a vorbit despre experienţele din campania electorală.

"În condiţiile actuale ale absenteismului la vot, introducerea votului obligatoriu este o soluţie", spune Săftoiu. O soluţie care ar determina atât o mai mare implicare a electoratului, cât şi o mai bună mobilizare a politicienilor.

"Primii care refuză votul obligatoriu sunt chiar politicienii, căci asta îi obligă să îşi schimbe strategia de campanie şi să se mobilizeze mai mult pentru a câştiga voturi. Iar electoratul, care acum spune «nu mă duc la vot pentru că nu am cu cine vota», va trebui să se informeze mai mult şi astfel va deveni mai pretenţios", explică Săftoiu.

Cât priveşte pedepsirea neprezentării la urne, Adriana Săftoiu spune că nu se gândeşte neapărat să introducă sancţiuni în proiectul legislativ. "În Italia, de exemplu, există nu sancţiuni pentru cei care nu votează, ci beneficii pentru cei care merg la vot, ca prioritate în înscrierea copiilor la grădiniţă", a arătat Săftoiu.

Deputatul liberal spune că va organiza dezbateri publice asupra acestui proiect înainte de a-l introduce în circuitul legislativ în toamnă.

×
Subiecte în articol: politic