Executivul a decis în şedinţa de miercuri printr-o ordonanţă de urgenţă să amâne până în 2012 plata unor drepturi salariale câştigate de bugetari în instanţă.
Potrivit actului normativ, plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, devenite executorii până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, se va face astfel: în 2012 se vor plăti 34% din valoarea titlului executoriu, iar în 2013 şi 2014 câte 33% din valoarea titlului executoriu. Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, consideră că această decizie "este elocventă pentru lipsa totală de inteligenţă economică a Executivului".
Voiculescu atrage atenţia şi asupra faptului că o astfel de măsură este neconstituţională, căci executarea unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile nu poate fi suspendată arbitrar de Guvern. "Procedând astfel, premierul Boc anulează separarea puterilor în stat, fapt constatat deja de CSM, care a apreciat că adoptarea unor acte normative prin care este eşalonată plata constituie o încălcare a dreptului de acces la justiţie", spune Dan Voiculescu.
El apreciază acest demers al Executivului ca fiind o uriaşă gafă economică. "Pentru întreaga perioadă în care se împrumută abuziv de la proprii cetăţeni, statul român va plăti dobânzi şi penalităţi. Totodată, vor continua acţiunile în faţa instanţelor româneşti şi ulterior la CEDO. Datoria statului român va creşte exponenţial. Dincolo de lipsa cronică de bună-credinţă, acest Guvern nu are nici măcar minima inteligenţă economică de a înţelege că ce nu plăteşte astăzi va plăti mâine înzecit. Statul tâlhar nu are viziune pe termen lung: astăzi, dacă poate, fură, mâine, dacă nu mai poate, fuge!", mai spune Dan Voiculescu.
Citește pe Antena3.ro