x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

06 Mar 2009   •   00:00

6 martie 2009



ROMÂNII ŞI MAGHIARA
Marko Bela susţine că românii care au funcţii de răspundere în diferite instituţii din judeţele Harghita şi Covasna ar trebui să cunoască limba maghiară. Potrivit preşedintelui UDMR, Marko Bela, aşa cum şi de la maghiari, "pe bun drept", se aşteaptă să cunoască foarte bine limba română, şi românii cu funcţii de răspundere ar trebui să cunoască limba maghiară. Marko a mai spus că Uniunea militează pentru modificarea legislaţiei în sensul ca limba română să fie predată, în clasele I-XII, copiilor minoritari pe baza altor programe şi din manuale speciale, altele decât ale elevilor care au limba maternă româna.

"NU-I PROFET"
Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri că "nimeni nu e profet în ţara lui", făcând referire la declaraţiile vicepreşedintelui PNL, Relu Fenechiu, susţinător al lui Crin Antonescu, care a declarat că de fiecare dată a fost ales candidatul PNL pe care l-a susţinut. Tăriceanu a spus, citat de Mediafax, că va candida la preşedinţia PNL, lăsând să se înţeleagă că nu va candida la o altă funcţie dacă nu va fi ales. Întrebat dacă va candida la o altă funcţie de conducere în condiţiile în care nu va fi ales preşedinte, dacă se adevereşte profeţia lui Relu Fenechiu, Tăriceanu a răspuns: "nimeni nu e profet în ţara lui".

VIZITĂ BĂSESCU
Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la Varşovia, după întâlnirea cu omologul său polonez, Lech Kaczynski, că este convins că justiţia din Polonia va rezolva corect cazul Claudiu Crulic, românul care a murit în aprilie 2008 într-un spital polonez după ce a intrat în greva foamei, transmite Mediafax. La rândul său, Lech Kaczynski a declarat că justiţia poloneză va rezolva cazul. Băsescu a menţionat, pe de altă parte, că în dialogul avut cu omologul său polonez a fost abordat subiectul legat de parcursul european al Republicii Moldova, afirmându-se sprijinul pentru ca acest stat, la fel ca şi Ucraina, să se apropie de Uniunea Europeană.

ANGAJĂRI LIMITATE
Secretariatul General al Guvernului va prelua numai o parte a salariaţilor fostei Cancelarii a premierului, în limita posturilor alocate Secretariatului, a informat ieri SGG. Pentru restul angajaţilor, a precizat sursa citată, s-a cerut asistenţă de la Ministerul Muncii în vederea ocupării altor locuri de muncă existente. SGG speră ca în scurt timp să poată pune la dispoziţia acestora situaţia posturilor vacante, care va fi afişată şi pe pagina de internet a SGG şi la avizierul instituţiei, iar un specialist în medierea muncii să-i îndrume în mod profesionist. Miercuri, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care Cancelaria premierului este desfiinţată.

SCANDAL KOGĂLNICEANU
Poliţia din Mihail Kogălniceanu a fost atacată miercuri seară de un grup de localnici. Potrivit prim-adjunctului şefului IJP Constanţa, comisar-şef Adrian Rapotan, scandalul a izbucnit între Mişu Caratană şi un angajat al Poliţiei Comunitare după ce, în 1 ianuarie, cei doi fuseseră implicaţi într-un accident. Ei s-au întâlnit miercuri pe stradă şi s-au luat la ceartă, fiind duşi la Poliţie, unde conflictul a fost aplanat. Caratană şi-a sunat prietenii, care au vrut să intre în sediul Poliţiei, astfel că au fost sunaţi luptătorii DIAS.

COLONEL(r) ARESTAT
Floricel Vitan, fost şef al serviciului secret din Ministerul de Justiţie regiunea Transilvania, a fost arestat la cererea procurorilor DNA. El este acuzat de trafic de influenţă. Procurorii DNA spun că la începutul lunii februarie 2009 ex-colonelul ar fi cerut unei companii clujene procente din valoarea unui contract de achiziţie publică pentru care MApN organiza o licitaţie. Acuzatul ar fi promis companiei că îi va facilita câştigarea licitaţiei prin relaţiile pe care le are în minister. (Lacrima Andreica)

CFR
Începând de mâine, mersul trenurilor se va modifica, anunţă MT. Principala schimbare este anularea a nouă trenuri care circulau pe rutele Timişoara - Bucureşti (Intercity 592), Iaşi - Galaţi şi retur (trenurile accelerate 1865 şi 1866), Pietroşiţa - Târgovişte (trenul accelerat 1880). Anulate vor fi şi trenurile rapide 683 şi 682 care circulă pe ruta Bucureşti - Tulcea şi retur şi trenurile rapide 797 şi 798 în relaţia Bucureşti - Craiova şi retur. Alte trenuri vor circula numai în anumite zile ale săptămânii. (Daniela Ivan)

×
Subiecte în articol: politic