x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

07 Mar 2009   •   00:00

7 martie 2009



NEM REFERENDUM
Tribunalul Harghita a anulat hotărârea Consiliului Local Miercurea-Ciuc privind organizarea, la 15 martie, a referendumului pentru autonomia teritorială a ţinutului Secuiesc. Instanţa a admis ieri acţiunea în contencios administrativ formulată de Prefectură şi a anulat hotărârea CL Miercurea-Ciuc privind organizarea referendumului cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, 15 martie, informează Mediafax. Conform legii, decizia instanţei poate fi atacată în decurs de 15 zile de la primirea sentinţei, Consiliul Local Miercurea-Ciuc având dreptul de a face recurs la Curtea de Apel Târgu-Mureş.

CRITERIILE LUI PIPPIDI
Filiala PD-L Iaşi a decis ieri să o susţină pe Alina Mungiu-Pippidi pentru alegerile europarlamentare, propunerea urmând să fie trimisă conducerii partidului. Deputatul PD-L Marius Spânu a declarat ieri că Alina Mungiu Pippidi nu a dat încă un răspuns propunerii filialei. "Sunt două condiţii ce trebuie îndeplinite pentru ca Alina Mungiu să răspundă pozitiv. Ea a solicitat ca lista PD-L să fie curată, iar candidaţii să îndeplinească anumite criterii de integritate. În al doilea rând, candidatura va trebui acceptată de Biroul Permanent Naţional. Personal, cred că va figura pe listă în primele zece locuri", a spus Spânu, citat de Mediafax.

ŞPAGĂ PENTRU PREFECT
Liderul PSD Buzău, senatorul Ion Vasile, a declarat ieri că i s-ar fi oferit 200.000 de euro pentru a-l susţine pentru postul de prefect pe Emanoil Neagu, şi nu pe Valeriu Ungureanu, desemnat de PSD pentru această funcţie. Funcţia de prefect la Buzău revine PSD, CJ al formaţiunii desemnându-l recent, prin vot, pe Valeriu Ungureanu, fost subprefect şi deputat între anii

2004-2008, pentru a ocupa acest post. Ungureanu este susţinut de Ion Vasile, în timp ce cealaltă aripă a organizaţiei, condusă de primarul Constantin Boşcodeală şi de Victor Mocanu, încearcă să-l propulseze în funţia de prefect pe Petre Emanoil Neagu. Ion Vasile nu a spus cine i-a oferit banii, dar acuzaţiile lui au fost respinse însă de Emanoil Neagu.

MARKO BELA CRITICAT
Europarlamentarul PSD Corina Creţu a catalogat ieri drept "jignitoare" afirmaţia preşedintelui UDMR Marko Bela (foto) conform căreia românii din Harghita şi Covasna au un handicap dacă nu cunosc limba maghiară. Ea a explicat că aceasta este o modalitate de a justifica epurarea acestora din instituţiile publice din judeţele cu populaţie majoritar maghiară. Corina Creţu a mai arătat că afirmaţia lui Marko Bela a venit în succesiunea unor puncte de vedere şi acţiuni desfăşurate inclusiv la Parlamentul European, unde, în fiecare săptămână, respectiv în fiecare plenară, reprezentanţii maghiari ridică această problemă şi încearcă să arate că există o problemă maghiară în România.

×
Subiecte în articol: politic