x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Strategia electorală: patru ani de apatie la Cotroceni, un an de bătălie

Strategia electorală: patru ani de apatie la Cotroceni, un an de bătălie

de Monica Stoica    |    03 Aug 2018   •   07:47
Strategia electorală: patru ani de apatie la Cotroceni, un an de bătălie
Sursa foto: Karina Knapek

Preşedintele Klaus Iohannis n-a mai plecat în obişnuitele sale vacanţe, ba chiar pare să fi renunţat la atitudinea afişată în faţa opiniei publice rezumată de declaraţia „Nu ştiu şi nici nu mă interesează”. În ultima săptămână, a promulgat legi, a sesizat CCR şi a încercat să dezamorseze disputa internă din PNL, ca să-şi asigure o campanie electorală fără griji la prezidenţiale. Şeful statului încearcă să redreseze PNL, care arată, în prezent, ca o „trotinetă fără roţi”, spune analistul politic Bogdan Chireac într-o declaraţie pentru Jurnalul, adăugând că, în rest, strategia sa electorală pare să fie o opoziţie continuă la PSD.

Klaus Iohannis s-a întâlnit pe furiş cu liberalii din aripa fostului PDL, dar şi cu membri ai Partidului Naţional Liberal „de altădată”, la Vila Lac. La reuniunea de împăcare a „caprelor cu verzele” pusă la cale de Iohannis s-au afişat Emil Boc, Vasile Blaga, Raluca Turcan, Gheorghe Falcă şi Gheorghe Flutur. Din vechiul PNL au participat Ludovic Orban, Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu, Cristian Buşoi, Marian Petrache şi Dan Motreanu. Iohannis pare să fi intervenit ca să-l calmeze pe Orban. Uitând că Iohannis se uită atent din „turnul de control” de la Cotroceni înspre PNL, liderul liberalilor s-a erijat în „şef de trib” la ultima şedinţă a partidului, încercând să schimbe statutul formaţiunii politice, pentru a-i fi mai uşor să demită preşedinţii de filiale care-l contestau. Aşa că Iohannis a decis să facă instructaj cu liberalii. „Iohannis face ce-ar face un neamţ în situaţia lui. Partidul Naţional Liberal e, în prezent, un fel de trotinetă fără roţi. Preşedintele încearcă să-i ungă lanţul, să o repare ici-colo pentru prezidenţiale. Liderul liberal a reuşit să ducă partidul în zona ridicolului. PNL nu mai are nicio legătură cu valorile liberale din vremea lui Crin Antonescu”, a declarat analistul politic Bogdan Chireac, pentru Jurnalul. În ultima săptămână, Iohannis a fost prolific şi în privinţa sesizărilor la CCR. Şeful statului încearcă să facă opoziţie la actuala coaliţie de guvernare printr-o prerogativă de care abuzează. Pare că Iohannis se află într-un fel de grevă prezidenţială, în care fiecare proiect de lege este pârât la CCR. În tot acest timp, proiectul de ţară cu care Iohannis a câştigat prezidenţialele a fost uitat în „dulapul” de la Cotroceni.

„E o strategie politică foarte puţin sofisticată, rudimentară. N-a avut nicio strategie electorală vreme de patru ani, cu proiectele de ţară s-a bâlbâit până când s-au evaporat. E doar opoziţie la PSD şi nimic mai mult. Dacă aş fi văzut că se opune, de pildă, şi la exploatările din Marea Neagră, poate că aş fi crezut că nu se ocupă doar cu opoziţia în van la PSD”, a afirmat Bogdan Chireac, pentru Jurnalul.

La întâlnirea cu cei 10 membri PNL aleşi pe sprânceană, şeful statului i-ar fi îndemnat să-şi îndrepte toate eforturile către viitoarea campanie electorală şi să lase deoparte disputele interne.

Orarul preşedintelui

Luni, preşedintele s-a adresat CCR cu privire la noua Lege privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi. A reclamat la Curte şi legea care interzice modificarea limitelor teritoriale ale localităţilor dacă se modifică ponderea cetăţenilor care aparţin unei minorităţi. Marţi a sesizat CCR cu privire la Codul administrativ, criticând introducerea pensiilor speciale şi articolul privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală. Tot la CCR a trimis şi Legea privind Statutul aleşilor locali, argumentând că schimbările introduc noi sancţiuni pentru consilierii locali şi judeţeni, prevăzute în altă lege, cea referitoare la conflictul de interese.

Mai promulgăm şi noi ceva?

Preşedintele a promulgat noua Lege privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni prin care diaspora va avea dreptul de a studia în limba română în străinătate şi ţările de reşedinţă. Totodată, Iohannis a semnat decretul de promulgare a modificărilor aduse Legii privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, potrivit cărora hărţuirea, hărţuirea sexuală şi cea psihologică vor fi interzise atât în spaţiile publice, cât şi în privat.

 


 


 


 


 

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis