x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul pregătește adoptarea Strategiei pentru protecția copiilor

Guvernul pregătește adoptarea Strategiei pentru protecția copiilor

de Adrian Stoica    |    07 Noi 2022   •   07:35
Guvernul pregătește adoptarea Strategiei pentru protecția copiilor
Sursa foto: pixabay.com

Deputații europeni vor afla astăzi problemele cu care se confruntă statele UE în implementarea planurilor naționale de acțiune privind protecția și integrarea socială a copiilor prevăzute în cadrul programului european Garanție pentru Copii. Pentru aceasta, Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL) va organiza o ședință care se va concentra asupra modului în care politicile naționale pot fi ajustate pentru a oferi sprijin celor mai vulnerabili copii, inclusiv celor care sunt refugiați din Ucraina, fără adăpost, de origine romă și cu dizabilități. Subiectul este unul foarte sensibil în actualul context internațional marcat de o migrație masivă a femeilor și copiilor din Ucraina pe fondul războiul declanșat de Rusia împotriva acestei țări. Dacă este să vorbim însă despre România, ea era un punct nevralgic pe harta UE la acest capitol și înainte, fiind țara cu cele mai proaste statistici legate de sărăcia în rândul copiilor, abandonul școlar, violența împotriva lor și lista poate continua.

Ideea programului Garanție pentru Copii, adoptat de Bruxelles, a plecat de la premisa că toți copiii din Europa ar trebui să aibă acces la educație, îngrijire timpurie, asistență medicală, alimentație și locuință. Deși de la intrarea în vigoare a programului au trecut nouă luni, doar 15 state și-au trimis planurile de acțiune la Comisia Europeană, iar România nu se numără printre acestea.

Proiectul strategiei românești este gata

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Gabriela Firea, a elaborat Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului „Copii protejați, România sigură” 2022-2027 și planul pentru implementarea ei, dar ele așteaptă încă să fie adoptate de Guvern. Prin aplicarea strategiei se urmărește, printre altele, ca până în 2027 să fie atinse următoarele ținte:

- numărul copiilor afectați de sărăcie și excluziune socială să scadă cu 400.000 față de 2019, când erau înregistrați în această situație 1,32 de milioane;

- toate localitățile din mediul rural, toate orașele și toate municipiile vor avea servicii publice de asistență socială acreditate;

- 3 din 4 copii separați temporar sau definitiv de familie vor fi plasați în servicii de tip familial;

- mortalitatea infantilă va fi mai scăzută cu 20% față de anul 2019;

- rata de cuprindere în educația timpurie va fi de cel puțin 22% pentru segmentul de vârstă de 0-3 ani și cel puțin 95% pentru segmentul 4-6 ani;

- rata părăsirii timpurii a școlii va fi cu 4,5 puncte procentuale sub nivelul de 15,3% din anul 2019;

- până în anul 2027 vor fi adoptate reglementări pentru toate situațiile în care copiii devin victime ale violenței, inclusiv în mediul online.

- procentul tinerilor cu vârsta de 15 ani cu un nivel scăzut de cunoștințe, respectiv elevii aflați sub nivelul doi de competență PISA în citit, matematică și științe va fi în anul 2025 mai scăzut cu 15% față de nivelul din anul 2018;

Realitatea ne trimite la periferia UE

În ceea ce privește politicile pentru protecția copiilor, România este departe de ceea ce se întâmplă în vestul Europei. Suntem țara UE cu cel mai mare nivel al riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor - 41,5% dintre aceștia, adică 1,5 milioane de copii sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională în care trăiesc, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate. Datele apar în studiul național Salvați Copiii României 2021 al organizației Salvați Copiii. În România abuzul și neglijarea continuă sunt fenomene prezente în viața multor copii. Fenomenul violenței fizice se menține la un nivel ridicat. În 2021, 46% dintre copii afirmau că sunt bătuți acasă de către părinți și 5% de către cadrele didactice, ca parte a procesului de disciplinare, în timp ce 20% dintre părinți considerau încă pedepsele fizice drept un mijloc corect și adecvat de educare a copiilor.

România este o țară a șanselor inegale, în condițiile în care acest risc al sărăciei variază de la 19,9% în marile orașe la 30% în orașele mici și suburbii și atinge un îngrijorător nivel de 50,5% în mediul rural, potrivit studiului Salvați Copiii României 2021.

 

Domeniile prioritare ale planului UE

Strategia UE privind drepturile copilului a fost adoptată în martie anul trecut și ea este construită pe mai multe domenii tematice:

- Copiii - ca agenți ai schimbării în viața democratică;

- Dreptul copiilor de a-și valorifica pe deplin potențialul, indiferent de mediul social din care provin;

- Dreptul copiilor de a duce o viață ferită de violență;

- Dreptul copiilor de a naviga în condiții de siguranță în mediul digital și de a profita de oportunitățile oferite de acesta;

- Drepturile copiilor pe plan internațional;

Punerea în aplicare a strategiei UE va fi monitorizată la nivelul UE și la nivel național, iar Comisia Europeană va raporta cu privire la progresele înregistrate în cadrul Forumului anual al UE privind drepturile copilului. O primă evaluare a strategiei va avea loc la sfârșitul anului 2024.

 

 

×