x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Surpriză sau retragere premeditată?

Surpriză sau retragere premeditată?

de Aniela Nine    |    Gabriela Antoniu    |    Dana Piciu    |    16 Dec 2008   •   00:00

Părerile analiştilor contactaţi de Jurnalul Naţional sunt împărţite în ceea ce priveşte retragerea lui Theodor Stolojan din funcţia de premier desemnat. Judecând reacţiile după ceea ce s-a văzut la televizor, Bogdan Teodorescu şi Radu Alexandru sunt de părere că decizia lui Stolojan a fost intempestivă, bulversându-l pe şeful statului. În schimb, Ion Cristoiu este de părere că s-a jucat o scenetă a cărei menire era de a rezolva din start o problemă cu care Traian Băsescu se confruntase la Primăria Capitalei: părăsirea bucureştenilor pentru un mandat la Cotroceni. În cazul lui Boc, sceneta era adresată clujenilor pe care îi va lăsă fără primar până când vor fi organizate alegeri locale parţiale.



Analistul politic Bogdan Teodorescu este de părere că Theodor Stolojan "i-a cam luat prin surprindere" cu retragerea sa şi pe Traian Băsescu şi pe Emil Boc, judecând după "feţele" pe care aceştia le-au afişat la televizor. "Cei doi păreau a fi uşor luaţi pe nepregătite şi deranjaţi de ce s-a întâmplat", a completat Teodorescu. "Probabil că vom afla care este motivul real al retragerii domnului Stolojan, cât este el problemă de includere a unor nume pe liste, cât este problemă de autoritate, nemulţumiri sau alte aspecte pe care nu le ştim", a mai spus analistul. El consideră că retragerea lui Stolojan "nu a schimbat mare lucru" în mersul lucrurilor pentru formarea majorităţii. "Nominalizarea domnului Boc duce mai departe tot ce s-a negociat, negocierea a purtat-o domnul Boc, nu a purtat-o domnul Stolojan. Nu cred că este o pierdere foarte mare pentru ce încearcă PSD-ul şi PDL-ul să construiască şi cred că lucrurile rămân oarecum stabile. Cât sunt ele de stabile acum. Dar asta e altă poveste", a mai arătat Teodorescu. El nu crede că retragerea lui Stolojan face parte dintr-un scenariu pus la cale de Traian Băsescu. "Dacă era vorba de aşa ceva, Traian Băsescu nu ar fi avut faţa neagră pe care am văzut-o la televizor. Apoi, la ce i-ar fi folosit?. Numirea lui Boc era o numire legitimă atâta vreme cât acceptăm că PD-L a câştigat alegerile cu trei mandate în plus faţă de PSD. Era preşedintele partidului câştigător. Putea fi pus de o sută de ori premier, e omul lui Băsescu de încredere, nu văd care-i stratagema, de ce să fi făcut această mişcare complicată, să-l anunţe pe Stolojan, apoi să îl retragă ca să îl pună pe Boc. Dacă punea cine ştie ce prim- ministru surpriză puteam să spun că a fost o strategie, dar domnul Boc este absolut natural să fie prim-ministru în viziunea lui Băsescu", a continuat Teodorescu. Cât despre cauza din care Stolojan s-a retras din funcţia de premier desemnat, Bogdan Teodorescu a spus că poate fi vorba "de la motive dramatice reale  până la farse, că am mai trăit o farsă cu domnul Stolojan, acum patru ani". "Domnul Stolojan este în situaţia omului ăluia care a tot strigat «lupul». La ora actuală nimeni nu-l mai crede", a încheiat Teodorescu.

"STOLOJAN ŞI-A TERMINAT CARIERA"
Profesorul de ştiinţe politice Radu Alexandru a comentat ieri pentru Jurnalul Naţional că după decizia de ieri şi având în vedere şi "renunţarea" din 2004, cariera politică a lui Theodor Stolojan probabil se va încheia. "Decizia intempestivă de ieri a lui Stolojan, într-un fel sau altul, era anunţată de trecutul lui. Şi cred că îl va costa cariera politică, nu mai are motive ca mai târziu să mai pretindă o anume poziţie în viaţa politică publică", spune profesorul Radu Alexandru. El a apreciat că dacă iniţial s-ar fi putut suspecta că renunţarea lui Stolojan ar fi un scenariu pus la cale la Palatul Cotroceni, menit a "ajuta" la constituirea unei coaliţii guvernamentale solide, atitudinea avută de preşedintele Băsescu ieri la declaraţia de presă anulează această ipoteză. "Cred că este o decizie personală a lui Stolojan, deşi iniţial am crezut că e vorba de un scenariu pus la cale la Cotroceni. Dar am văzut apoi din atitudinea preşedintelui că, pentru prima dată, el părea că nu a fost la curent, părea bulversat, a fost prins în off-side, ceea ce este chiar neobişnuit. Bănuiesc că a discutat totuşi cu Stolojan, i-o fi cerut argumente şi probabil le-a primit, probabil aceste argumente au fost suficient de puternice ca Băsescu să le accepte", ne-a declarat profesorul. El spune totuşi că Stolojan trebuie să lămurească public motivele care l-au făcut să ia această decizie. Cât despre desemnarea lui Emil Boc, Radu Alexandru spune că este o soluţie găsită la repezeală, pentru a respecta protocolul, şi că, astfel, de fapt tot Traian Băsescu va fi şeful Guvernului, având în vedere atitudinea de yes-man a lui Boc. "În ciuda opiniilor că primul ministru trebuie să fie un economist, nu e o regulă, căci el este şeful unor specialişti şi poate face un corp de experţi. Boc nu este mai puţin competent decât Stolojan din punct de vedere al deciziilor cerute de perioada de criză. Dar preşedintele a ales premierul după aceleaşi criterii: să fie un om în care să aibă încredere. Boc are marea calitate de a fi un om ascultător, un yes-man desăvârşit, şi de fapt aşa Băsescu va fi şeful Guvernului", comentează profesorul. Din punct de vedere al coaliţiei, aceasta va merge mai departe, crede Radu Alexandru, căci, dacă PSD ar renunţa acum, Băsescu ar avea oportunitatea de a-i arăta cu degetul ca fiind vinovaţii. Totuşi, având în vedere că unul din liderii coaliţiei a devenit premier, PSD ar putea ridica mai vechea pretenţie de a avea premier după 2 ani de guvernare.

"O LOVITURĂ GĂNDITĂ MAI ÎNAINTE"
"Intuiam că se va întâmpla aşa. Pentru că scena o repetă aproape la amănunt pe cea din 2004. Să ne reamintim. Traian Băsescu avea o problemă cu bucureştenii cărora le promisese că nu va pleca din fruntea Capitalei. Era nevoie de o scenetă cu plânsul de rigoare prin care să arate că nu avea ce să facă, viaţa l-a pus în faţa unei situaţii dramatice. Astăzi domnul preşedinte nu a mai plâns, dar a fost trist. E o evoluţie. După părerea mea, varianta Boc era o lovitură gândită de mai înainte şi cea mai bună dovadă o dă declaraţia lui Theodor Stolojan. Nu e declaraţia unui om care a făcut o criză de nervi şi se retrage la mănăstire. Domnia sa a indicat care va fi premierul. Era nevoie de această scenetă pentru a justifica plecarea lui Boc din fruntea Clujului. Când pleci de undeva în urma unei crize de nervi nu sugerezi cine va fi succesorul. Ori el a spus că premier trebuie să fie unul din preşedinţii celor două partide. Geoană a plecat la Senat, rămânea Boc. Şi trebuia să fie şi tânăr. Veţi vedea că în zilele următoare artileria propagandistică din presa Cotrocenilor îl va ridica în slăvi pe Theodor Stolojan prezentându-l drept un om de caracter care, vezi doamne, nu ar fi fost de acord cu negostoria de împărţire a posturilor. Trăim într-o lume în care imaginea contează. Toate scenariile privind eventuale dispute între partidele membre ale Parteneriatului pentru România sunt diversiuni, intoxicări, deoarece desemnarea lui Emil Boc a fost decisă cu mult înainte de către PSD şi PD-L. Dintr-un simplu motiv. În momentul în care se negociază posturile cei de la PSD aveau nevoie de un interlocutor unic, şi anume Emil Boc, şeful partidului. Cu un Stolojan premier care nu e şi şeful partiduluii trebuie să negociezi şi cu Emil Boc, şi cu Stolojan. Ori, aşa cum a arătat şi Theodor Stolojan, Geoană rămâne la Senat, iar negocierile şi discuţiile dintre PSD şI PD-L se vor duce prin intermediul unui singur om, şeful partidului cel care are şi autoritate asupra partidului", ne-a declarat analistul politic Ion Cristoiu.


Alegeri locale anticipate la Cluj

Clujenii privesc cu confuzie desemnarea lui Emil Boc ca premier şi se întreabă de ce a renunţat Theodor Stolojan. Alţii speră că aşa Clujul va avea parte de mai mulţi bani de la buget, alţii îi urează success, dar oricum majoritatea ridică rapid din umeri şi se întreabă ce va fi pe plan local. Foştii candidaţi la fotoliul de primar al Clujului sunt şi ei luaţi prin surprindere şi spun că nu au momentan planuri, dar că în zilele care vor urma ei şi partidele din care fac parte vor stabili ce vor face, asta în condiţiile în care Emil Boc rămâne premierul României, iar pentru fotoliul de primar urmează a fi organizate alte alegeri locale parţiale. Acestea se vor organiza în termen de maximum trei luni alegeri anticipate pentru funcţia de primar. Potrivit Legii administraţiei locale 215/2001, la art. 72, alin. (4), se stipulează că "data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de Guvern, la propunerea prefectului. Alegerile se organizează în termen de maxi-mum 90 de zile de la vacantarea funcţiei de primar".
Surse locale au şi indicat un candidat: liderul PIN, Cozmin Guşă, clujean de fel.
Guşă spune însă că nu are de gând să mai candideze deocamdată deoarece nu are încredere în votul românilor. Până la alegerile parţiale, potrivit Legii nr. 215/2001, atribuţiile de primar vor fi exercitate de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majorităţii consilierilor locali în funcţie. Primăria Cluj are doi viceprimari, Sorin Apostu (PD-L) şi Lazlo Atilla (UDMR).
În Consiliul Local Cluj sunt 16 reprezentanţi ai PD-L, 5 ai UDMR, 3 ai PSD şi 3 ai PNL. Potrivit purtătorul de cuvânt al Primăriei clujene, Raimonda Boian, data când va fi ales primarul interimar nu se cunoaşte încă şi că urmează a fi anunţată de către secretarul Primăriei.
  • Aniela Nine, Lacrima Andreica

×