x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Surse: Maior a ținut permanent legătura cu Sebastian Ghiță

Surse: Maior a ținut permanent legătura cu Sebastian Ghiță

de Ion Alexandru    |    26 Sep 2019   •   08:35
Surse: Maior a ținut permanent legătura cu Sebastian Ghiță

În timp ce Laura Codruța Kovesi se află “pe cai mari” la Bruxelles, unde numirea sa în funcția de procuror general al Parchetului European reprezintă doar o formalitate, amănunte incediare ies din dosarul în care aceasta are calitatea de inculpat, la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Fostul director al SRI, George Maior, ar fi declarat, în ziua în care a fost audiat de procurori în dosarul extrădării lui Nicolae Popa, că, în ultimii ani, s-a aflat în relații extrem de apropiate cu denunțătorul fostei șefe a DNA, Sebastian Ghiță, și că a ținut cu acesta legătura chiar și după plecarea fostului deputat PSD în Serbia.

 

Audierea lui George Cristian Maior la SIIJ a avut loc pe 30 august, după mai multe încercări ale procurorilor de a-l aduce pentru declarații. Într-un final, după o discuție considerată “plăcută” de fostul director al SRI, surse judiciare precizează că George Maior a făcut o serie de declarații importante în calitate de martor. Astfel, acesta ar fi povestit că a ținut în permanență legătura cu fostul parlamentar PSD, Sebastian Ghiță, care a și denunțat-o pe Laura Codruța Kovesi pentru modul în care i-a cerut bani pentru a finanța aeronava privată cu care a fost adus, de la Jakarta, în primăvara anului 2011, fostul director al FNI, Nicolae Popa. Mai mult, actualul ambasador al României în Statele Unite ale Americii a adăugat că a discutat frecvent cu Sebastian Ghiță și după ce acesta a părăsit țara, pentru a se stabili la Belgrad – Serbia.

Informația este una mai mult decât interesantă, având în vedere că întregul demers făcut de Sebastian Ghiță pentru devoalarea operațiunii “Jakarta” a demarat la începutul anului 2017, când Ghiță s-a filmat în timp ce făcea acuzații de o gravitate fără precedent, iar acțiunea penală a fost depusă la Parchetul General din Serbia, fostul deputat fiind audiat inclusiv prin comisie rogatorie de către SIIJ. În urma acestor demersuri, la începutul acestui an, procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, fiind instituită, pentru o scurtă perioadă de timp, pe numele ei și măsura controlului judiciar.

Public, la ieșirea de la audieri, George Maior a avut o atitudine superioară, precizând că SRI și-a făcut datoria “exemplar” în cazul aducerii în țară a lui Nicolae Popa și că el nu a sesizat săvârșirea de către Kovesi a vreunei fapte prevăzute de legea penală.

Laura Codruța Kovesi a devenit, între timp, om politic, fiind candidatul susținut politic atât de Consiliul UE, cât și de Parlamentul European pentru a prelua conducerea Parchetului European, pentru următorii șapte ani, cu posibilitatea prelungirii mandatului cu încă șapte ani.

×
Subiecte în articol: George Maior Sebastian Ghiță