x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Suspendarea lui Klaus Iohannis şi căderea Guvernului Cioloş

Suspendarea lui Klaus Iohannis şi căderea Guvernului Cioloş

de Robert Kiss    |    Marius Gîrlașiu    |    27 Mai 2016   •   12:05
Suspendarea lui Klaus Iohannis şi căderea Guvernului Cioloş

Tema suspendării preşedintelui a fost pusă pe masă de Alina Gorghiu în plină campanie electorală. Liderul PNL susţine că rivalii din PSD iau în calcul suspendarea lui Klaus Iohannis, pentru a provoca o criză puternică înainte de alegerile parlamentare. Liviu Dragnea nu s-a lăsat nici el mai prejos şi a ameninţat Guvernul Cioloş cu moţiunea de cenzură. Atât liberalii, cât şi social-democraţii şi-au calibrat strategia din raţiuni pur electorale.

În ciuda scenariilor fanteziste, semnalele dinspre PSD sunt clare: social-democraţii nu au niciun interes să demareze procedura suspendării, ba mai mult, pesediştii susţin că strategia liberalilor de a aduce în discuţie planul suspendării lui Klaus Iohannis nu e altceva decât o încercare disperată de a folosi electoral imaginea preşedintelui. “Ştie că PNL-ul ei, condus de ea și de Blaga, se duce la vale de-a berbeleacu`, nu numai în sondaje dar și în cuantumul pe care îl vor obține pe 5 iunie şi aruncă pe piață tot felul de tiribombe”, a comentat pesedistul Codrin Ştefănescu pentru Jurnalul Naţional. Pentru PSD, suspendarea preşedintelui ar reprezenta un efort mult prea mare în an electoral, demers ce ar putea culmina cu o lovitură fatală de imagine înaintea alegerilor parlamentare. Dacă în 2012, contextul în care s-a produs suspendarea lui Traian Băsescu a fost unul total diferit, imaginea fostului preşedinte fiind practic motivul pentru care USL a obţinut un scor de 60% la alegerile parlamentare, în prezent, chiar dacă Iohannis nu se mai bucură de popularitatea din decembrie 2014, şeful statului este totuşi departe de cotele negative pe care le atingea Băsescu în 2012.

Strategia cu moţiunea

Liviu Dragnea susţine că preşedintele Klaus Iohannis "poate să stea liniştit", pentru că social-democraţii n-au niciun gând să-l suspende. Dragnea crede că afirmaţiile Alinei Gorghiu sunt generate de "disperarea" liberalilor, care nu reuşesc să crească în sondajele interne. "Nu există aşa ceva în planul nostru. Domnul preşedinte Iohannis să stea liniştit, că nu îl suspendăm, nu avem de gând să facem asta", a asigurat Dragnea. În schimb, liderul PSD vorbeşte deschis despre o eventuală moţiune de cenzură la adresa Cabinetului Cioloş. “Guvernul nu poate să stea la fel de liniştit, pentru că guvernează din ce în ce mai rău. Dacă domnul Cioloş nu înţelege că mai sunt unii miniştri care trebuie schimbaţi, atunci îşi asumă riscuri foarte mari şi poate să fie considerat părtaş la aceste prejudicii”, a ameninţat Dragnea. Întrebat despre o eventuală moţiune de cenzură după alegerile locale, Dragnea a recunoscut că voci din partid îi cer insistent acest scenriu, dar nu a luat nicio decizie deocamdată. “Dacă va continua să protejeze membri ai Cabinetului care sunt neperformanţi, atunci sigur că o să ne gândim serios dacă păstrarea Guvernului nu începe să devină un risc de securitate naţională”, a sunat discursul tactic prin care liderul PSD încearcă să capitalizeze electoral imaginea şifonată a tehnocraţilor.

Liviu Dragnea, 15 mai 2016: Vorbind strict electoral, nu am avea niciun interes. Dorința mea este să nu pice acest Guvern, să îl ținem la guvernare, într-un singur caz s-ar întâmpla asta. Am vorbit și cu domnul Tăriceanu lucrul acesta, dacă acțiunea guvernamentală va deveni foarte periculoasă, adică dacă va produce efecte foarte rele.

×