Consilierul pe probleme de securitate al primului-ministru, Marius Oprea, are informatii ca i-a fost refuzata cererea de a primi un certificat ORNISS, care sa-i permita accesul la informatii clasificate, fara de care nu poate fi reprezentantul Guvernului in Comunitatea Nationala de Informatii.
Marius Oprea a precizat pentru Mediafax ca nu a primit o comunicare oficiala referitoare la refuzul eliberarii certificatului, pentru ca, din cate a inteles, s-a depus o contestatie, probabil de catre seful Cancelariei primului-ministru, Aleodor Francu. Cancelaria primului-ministru este institutia de care apartine Oprea, el avand functia de consilier de stat. "Am fost de acord sa se faca o contestatie, pentru ca nu doresc sa planeze asupra mea suspiciuni de neloialitate fata de statul roman. Am fost doi ani consilier al presedintelui Constantinescu fiind neloial statului roman?", s-a intrebat el retoric. Pana cand nu se rezolva contestatia, adica aproximativ o luna, nu va primi un raspuns de la ORNISS. INLOCUIT. Oprea a admis ca i-a propus premierului Tariceanu ca, in cazul in care nu va primi avizul ORNISS, sa fie desemnat ca reprezentant la CNI istoricul Stejarel Olaru, consilier personal in cadrul Cancelariei primului-ministru, acesta urmand sa faca demersurile pentru obtinerea certificatului. Printre posibilele motivele enumerate de Oprea privind refuzul de a i se acorda certificat ORNISS se numara un articol pe care l-a publicat in 2001, in care vorbea de o legatura intre mafia araba, oameni din PDSR si din serviciile secrete, care ar fi deranjat SRI, precum si de unele afirmatii pe care presedintele Basescu le-ar fi facut intr-o discutie informala cu ziaristi, potrivit carora Oprea ar fi fost platit de fundatii din Germania si Israel pentru a furniza informatii despre fosta Securitate. Oprea a respins insa aceste acuze, precizand ca, intr-adevar, in 1997 a avut posibilitatea de a vedea la fata locului cum s-a facut deconspirarea STASI, tot pentru arhive aflandu-se in Germania si prin 2003. El a subliniat insa ca pentru acestea nu a fost platit, ci fundatii germane au asigurat drumul si cazarea.
POSIBILA CONFUZIE
|
Oprea a negat existenta unor presupuse legaturi cu fundatii evreiesti. El a apreciat ca ar putea fi vorba de o confuzie a serviciilor, Dragos Petrescu, fostul director al Institutului Roman pentru Istorie Recenta (reprezentantul Presedintiei in CNSAS), avand mai multe programe derulate. Pe de alta parte, Marius Oprea a amintit ca in perioada cand era consilier al presedintelui Constantinescu s-a ocupat de redactarea unui raport CNAICO, avand acces la unele scrisori personale adresate fostului sef al statului cu privire la acte de coruptie in randul serviciilor secrete. El a apreciat ca probabil reprezentantii SRI au fost deranjati de faptul ca a avut acces la astfel de informatii.
|
Citește pe Antena3.ro