x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sut european la statutul minoritatilor

Sut european la statutul minoritatilor

de Carmen Vintila    |    Dana Piciu    |    18 Mai 2006   •   00:00
Sut european la statutul minoritatilor

Parlamentarii au avut nevoie de un "impuls european" pentru a debloca discutiile pe proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale.

Parlamentarii au avut nevoie de un "impuls european" pentru a debloca discutiile pe proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale.

Pe langa Statutul minoritatilor, parlamentarii romani trebuie sa mai adopte alte doua legi recomandate de oficialii europeni: Legea privind finantarea partidelor si Legea pentru functionarea Agentiei de integritate morala. La finalulul intalnirii cu oficialii europeni, presedintele Comisiei Europene, Jose Barosso, si comisarul pentru extindere Europeana, Ollie Rehn, aflati in vizita la Bucuresti, politicienii nostri au anuntat ca minoritatile vor avea Statutul gata pana la toamna. Teoretic, anuntul vine sa puna capat neintelegerilor din coalitie pe tema adoptarii acestui proiect de lege propus de UDMR. Practic... "ne-au recomandat sa avem adoptat Statutul minoritatilor, pana in octombrie", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, precizand, insa ca forma actului normativ ramane sa fie definitivata de parlamentari. "Comisarul Olie Rehn ne-a spus ca va fi semnificativ in favoarea Romaniei sa avem un Statut al minoritatilor adoptat", a mai spus Olteanu. Presedintele PNL, premierul Tariceanu, a spus si el ca exista "premise pentru ca Legea minoritatilor sa treaca".

PD SI UDMR SE CONTRAZIC. La randul sau, liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a precizat ca UDMR va accepta adoptarea actului normativ si fara prevederile referitoare la constituirea unor consilii nationale ale autonomiei culturale. "Nu contestam drepturile pe care le cer minoritatile, ci acele structuri in plus, paralele, pe care le-ar crea legea. Dupa cum observam destul de clar, minoritatea maghiara nu cere drepturi in plus, pentru ca deja le are, ci o structura in plus", a spus Radulescu. Liderul UDMR, Marko Bela, a spus insa ca discutiile la Legea minoritatilor nu au fost finalizate si ca Uniunea nu va renunta la articolele din lege referitoare la autonomia culturala. "UDMR nu renunta la infiintarea acestor Consilii, dar in Coalitie am discutat ca in infiintarea lor sa primeasca un rol cat mai mare organizatiile minoritatilor nationale din Parlament", a spus Marko Bela.

×
Subiecte în articol: politic minorităţilor