x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Szasz Jeno vrea sa sparga UDMR

Szasz Jeno vrea sa sparga UDMR

02 Feb 2004   •   00:00

Uniunea Civica Maghiara din Romania (UCMR) va avea drept prioritati elaborarea unei alternative electorale la UDMR si obtinerea autonomiei teritoriale si administrative a maghiarilor din Transilvania. Decizia a fost luata sambata, la Odorheiu Secuiesc, cu ocazia primului congres al acestei formatiuni.

Presedintele UCMR, Szasz Jeno, care este si primarul orasului Odorheiu Secuiesc, a precizat ca "este timpul ca si maghiarii sa aiba dreptul nu doar sa voteze, ci sa si aleaga". "Dupa 1989, noi, maghiarii si secuii, doar am votat partidul unic si este timpul sa fim si noi liberi", a declarat Szasz Jeno, citat de Mediafax.

ACUZATII. Prezent la congres, episcopul reformat Tokes Laszlo a criticat in termeni duri UDMR, acuzand-o de parteneriat cu "structuri politice neocomuniste". "Liderii acestor structuri, precum Adrian Nastase, au avut obraznicia sa respinga solicita rile de autonomie si sa spuna ca UCMR nu are nici macar dreptul de a visa la acest ideal", a spus Tokes.

INDEMN. Printre participant i s-au numarat si Kover Laszlo, vicepresedinte al FIDESZ, care i-a indemnat recent pe maghiari sa puna mana pe arme pentru a-si castiga autonomia. El s-a limitat doar la a transmite mesajul fostului premier ungar, Victor Orban, in care a incurajat "competitia politica in randul maghiarimii din Transilvania ". Uniunea, sprijinita de PSD In timp ce unii reprezentanti ai comunitatii maghiare incearca disiparea voturilor electoratului propriu, PSD tine cu dintii de colaborarea cu UDMR. Conducerea PSD l-a criticat chiar pe presedintele organizatiei Covasna a partidului, deputatul Adrian Vlad Casunean, ca nu colaboreaza cu Uniunea la nivel local. Casunean a fost criticat ca in Covasna a fost incheiat un protocol local doar in 2002, in timp ce in Harghita colaborarea UDMR-PSD functioneaza foarte bine. Casunean a precizat ca nici anul acesta nu sunt sanse ca un astfel de protocol sa se semneze.

×
Subiecte în articol: politic