x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tablourile regelui - Un deputat PPRM cere demisia lui Tariceanu

Tablourile regelui - Un deputat PPRM cere demisia lui Tariceanu

26 Apr 2005   •   00:00

Deputatul PPRM Ilie Merce a cerut ieri, in plenul Camerei, demisia premierului Calin Popescu Tariceanu, pe motiv ca acesta a indus, in mod voit, in eroare Parlamentul, prin raspunsul pe care l-a dat la o interpelare privind tablourile pe care Regele Mihai I le-ar fi luat cand a parasit tara.

"Avand in vedere maxima gravitate a faptelor domnului prim-ministru, singura reparatie morala pe care o putem cere este demisia", a declarat Merce, citat de Mediafax. Deputatul PPRM a facut o inteprelare prin care solicita lamuriri privind tablourile cu care Regele Mihai I a parasit tara. Raspunsul primit a fost acela ca autoritatile nu dispun de dovezi care sa ateste furtul a 42 de tablouri de catre regele Mihai I, ca autoritatile comuniste nu au intreprins nici un demers de recuperare a acestora si ca afirmatiile privind insusirea de catre Regele Mihai I a celor 42 de tablouri "sunt mai mult decat indoielnice".

MINCIUNA. Merce a spus insa ca premierul Calin Popescu Tariceanu minte, deoarece statul roman a avut cunostinta despre faptul ca cele 42 de tablouri din colectia lasata de Carol I Coroanei Romaniei au fost depuse intr-o banca din Zurich si ulterior, unele dintre acestea au fost vindute. Mai mult, deputatul PPRM a aratat ca statul roman a intentat un proces fostului rege la New York, in 1983, in care aducea probe indubitabile, intre care cea mai importanta este o chitanta din 31 ianuarie 1949, emisa de Union Bank din Zurich, care indica si descrie 10 din tablourile luate din Romania si depuse in contul "M.S. Regele Mihai". Merce a mai spus ca statul roman, care era pe punctul de a cistiga acest proces, l-a sistat din ratiuni necunoscute. El a precizat ca sta la dispozitia premierului cu xeroxurile materialelor date publicitatii si care reprezinta dovezile furtului tablourilor.

NOI DISPUTE LA SENAT
Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a declarat ieri ca proiectul de lege privind despagubirea Regelui Mihai va fi, cel mai probabil, adoptat tacit de Senat, intrucat pe 2 mai expira termenul de 45 de zile, iar pana la acea data nu vor mai fi sedinte ale plenului. Antonie Iorgovan (PSD) sustine ca, potrivit Constitutiei, termenul de 45 de zile ar putea fi prelungit intrucat proiectul respectiv are caracter special. Senatorul liberal, Nicolae Vlad Popa, l-a contrazis pe Iorgovan, spunand ca termenul nu poate fi prelungit si ca "parlamentarii coalitiei au convenit, tacit, ca aceasta lege sa treaca de Senat prin aprobare tacita".

×
Subiecte în articol: politic