x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum vrea Guvernul să acopere gaura de la buget. Sute de mii de români vor avea venituri mai mici cu peste 30%

Cum vrea Guvernul să acopere gaura de la buget. Sute de mii de români vor avea venituri mai mici cu peste 30%

de Redacția Jurnalul    |    05 Iul 2023   •   17:00
Cum vrea Guvernul să acopere gaura de la buget. Sute de mii de români vor avea venituri mai mici cu peste 30%
Sursa foto: gov.ro

Angajații din construcții, agricultură sau cercetare riscă să rămână cu venituri mai mici cu peste 30% în perioada următoare.

Guvernul intenționează să elimine o parte dintre facilitățile fiscale. Premierul Marcel Ciolacu a explicat că acesta este un jalon în PNRR și pentru aderarea României la OECD. În domenii precum construcții, agricultură sau cercetare, tăierile ar putea depăși 30%.

Deocamdată, cei din IT sunt singurii care nu vor fi afectați de vreo măsură. În schimb, în unele domenii vom putea vorbi chiar și de tăieri de peste 30%. Vorbim aici de sumele nete din Construcții, Agricultură și Cercetare.

Să luăm ca exemplu un salariu de 3000 de lei din Construcții sau Agricultură. La acest moment, angajații nu plătesc impozit pe venit și nici asigurări sociale de sănătate, iar pentru asigurările sociale plătesc mai puțin cu 3,75%.

Cu alte cuvinte, din salariul brut de 3.000 de lei, angajatul primește 2.362 de lei net.

În ceea ce privește un salariu de 3.000 de lei brut în orice alt domeniu, în care se plătesc toate taxele și contribuțiile, angajatul primește un venit de 1.898 de lei net. Așadar, diferența, în cazul în care se vor elimina facilitățile fiscale, este semnificativă. Mai exact, angajatul din construcții sau agricultură va primi mai puțin cu 464 de lei.

Important de subliniat este că, pentru această sumă de 464 de lei, există două variante. Fie va fi scăzută din salariul angajatului, fie angajatorul va trebui să găsească acești bani astfel încât să acoperea toate contribuțiile către stat.

 

Ce soluţii are Guvernul pentru a acoperi gaura din buget de 20 miliarde de lei. Ce salarii vor putea fi tăiate

×