x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu ameninţă cu tribunalul

Tăriceanu ameninţă cu tribunalul

de Monica Iordache Apostol    |    Gabriela Antoniu    |    15 Iul 2009   •   00:00
Tăriceanu ameninţă cu tribunalul
Sursa foto: Dragos Savu/Editura Intact

Călin Popescu Tăriceanu a criticat atitudinea deputatului PD-L, pe care a comparat-o cu acţiunile comuniştilor care au pus mâna pe putere în România la începutul anilor '50, "când duşmanii poporului erau condamnaţi pentru subminarea economiei naţionale".



"În primul moment am fost uşor amuzat, dar această chestiune este serioasă şi chiar periculoasă, pentru că domnul Mircea Toader şi PD-L ne arată că, la aproape 60 de ani de la represiunea comunistă ce a avut loc după sosirea la putere a comuniştilor în România, la începutul anilor '50, când existau tribunalele poporului şi când duşmanii poporului erau condamnaţi pentru subminarea economiei naţionale, readucem aceleaşi metode şi aceleaşi idei în discuţie", a spus fostul premier.

Mai mult, Tăriceanu anunţă că "în faţa unei astfel de acţiuni a domnului Mircea Toader, am discutat cu avocaţii mei şi voi depune în cursul acestei săptămâni o plângere pentru afirmaţii calomnioase, plângere penală care îl va viza pe domnul Mircea Toader, pentru că eu nu pot să accept ca mandatul pe care l-am efectuat să fie umbrit de astfel de acuzaţii fără temei".

"RAPORTUL STERLING CONŢINE NEADEVĂRURI"
Cât priveşte raportul Sterling, Tăriceanu spune că documentul conţine neadevăruri "foarte grave", menţionând că documentul nu se constituie într-un act acuzator la adresa sa, ca fost premier, sau la adresa Guvernului pe care l-a condus. El a mai spus că nu ştie cum ar putea să demonstreze PD-L acuzaţia de subminare a economiei naţionale la adresa sa, în condiţiile în care România a avut cea mai înaltă rată de creştere a PIB în ultimii patru ani.

În opinia sa, "o astfel de acţiune nu trebuie luată în judecată în termeni juridici, pentru că e clar o chestiune de factură politică prin care PD-L încearcă să aştearnă o perdea de fum în faţa scandalurilor de corupţie de care este afectat". "Dacă vrem să facem demonstraţii cu Procuratura, cum s-a încercat în ultima vreme de Traian Băsescu, eu nu voi tolera aşa ceva.

La Comisia Sterling mi-am arătat disponibilitatea să fiu audiat, acest lucru nu s-a produs, Comisia Sterling a lucrat într-o manieră neprofesionistă, a plecat de la idei preconcepute şi nu a fost permeabilă la argumentele şi contrargumentele prezentate de colegii mei", a explicat Tăriceanu. În replică, deputatul PD-L Mircea Toader a declarat corespondentului Mediafax că "plângerea domnului Tăriceanu este doar un joc mediatic.

Dumnealui a declarat că nu are nimic de ascuns în cazul Sterling şi, dacă se va dovedi că nu a avut nici o implicaţie, justiţia îl va scoate nevinovat. Nouă ni s-a părut că a fost afectat interesul României în acest caz".

SESIUNE EXTRAORDINARĂ
Conducerea Camerei a decis, luni, organizarea unei sesiuni extraordinare, la 27 iulie, care să cuprindă două şedinţe de plen în care să fie dezbătute, printre altele, raporturile în cazurile Ridzi şi Sterling-Tăriceanu. Subcomisia parlamentară de anchetă în cazul Sterling a aprobat, în urmă cu 11 zile, cu 13 voturi "pentru" şi trei abţineri, raportul în care se stabileşte termenul de 60 de zile de la aprobarea acestuia de plen pentru ca Guvernul să decidă dacă reziliază sau renegociază contractul cu firma Sterling. PNL a apreciat că Raportul Sterling este "pur politic" şi a depus opinie separată la acest document.

×
Subiecte în articol: politic sterling