x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu anunţă că ALDE va sesiza CCR pentru încălcarea Regulamentului la alegerea lui Meleşcanu

Tăriceanu anunţă că ALDE va sesiza CCR pentru încălcarea Regulamentului la alegerea lui Meleşcanu

10 Sep 2019   •   18:57
Tăriceanu anunţă că ALDE va sesiza CCR pentru încălcarea Regulamentului la alegerea lui Meleşcanu

Liderul grupului senatorial al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat marţi, după ce Teodor Meleşcanu a fost votat preşedinte al Senatului, că va sesiza Curtea Constituţională pentru modul în care acesta a fost ales.

„Am aflat rezultatul votului şi constatăm, cei din grupul ALDE, că această alegere s-a făcut cu încălcarea prevederilor Regulamentului, drept pentru care vă aduc la cunoştinţă că acest lucru nu va rămâne fără urmări. Vom face sesizare la CCR şi îi invit pe cei care sunt de acord cu acest punct de vedere să îşi depună semnăturile pe sesizarea Curţii, pe care o vom pregăti imediat”, a afirmat Tăriceanu.

El a spus că grupul ALDE vrea să îşi desemneze reprezentantul în Biroul permanent, motiv pentru care şi-a invitat colegii senatori la negocieri.

„În al doilea rând, vreau să vă aduc la cunoştinţă, domnule preşedinte şi stimaţi colegi, prevederile articolului 25, alineatul 1, care spune foarte clar că propunerea de repartizare a celorlalte funcţii din Biroul permanent se stabileşte după alegerea preşedintelui, respectând configuraţia politică a Senatului rezultată din alegeri, negocieri între reprezentanţii grupurilor parlamentare şi ca atare vă invit ca mâine să procedăm la acest lucru (...) astfel încât să putem face votul pentru componenţa şi structura Biroului permanent”, a adăugat Tăriceanu.

După ce grupul parlamentar al PSD l-a propus drept candidat pentru funcţia de preşedinte al Senatului pe Teodor Meleşcanu, Tăriceanu a susţinut că acest demers încalcă Regulamentul.

„Avem o problemă procedurală foarte serioasă, întrucât Regulamentul Senatului prevede clar că alegerea preşedintelui se face pe baza propunerilor înaintate de grupurile parlamentare, câte o propunere de fiecare grup. Vreau să luaţi act că grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere, pe care o vom face în persoana lui Ion Popa, nu pot să existe două propuneri din partea aceluiaşi grup. Domnul senator Meleşcanu, pe care dumneavoastră îl propuneţi, poate să fie candidatul dumneavoastră, cu condiţia să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea regulamentară potrivit căreia fiecare grup face o singură propunere. Din partea grupului ALDE nu pot exista două propuneri, ci una singură. Vă rog să luaţi act de acest lucru”, a declarat Tăriceanu în plenul Senatului.

Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu a fost ales, marţi, în plen, în cel de-al doilea tur de scrutin, preşedintele Senatului cu 73 voturi „pentru”, Alina Gorghiu obţinând 59 de voturi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Călin Popescu Tăriceanu