x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Este dreptul meu constituţional, în calitate de parlamentar, la liberă exprimare prin declaraţii politice publice

Tăriceanu: Este dreptul meu constituţional, în calitate de parlamentar, la liberă exprimare prin declaraţii politice publice

26 Apr 2016   •   22:05
Tăriceanu: Este dreptul meu constituţional, în calitate de parlamentar, la liberă exprimare prin declaraţii politice publice

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susţine că afirmaţiile sale despre decizia Instanţei supreme în dosarul "Referendumul", pentru care CSM a sesizat Inspecţia Judiciară, au fost făcute în calitate de parlamentar, în baza dreptului constituţional la liberă exprimare prin declaraţii politice publice.

"Este dreptul CSM să iniţieze o asemenea procedură, aşa cum este dreptul meu constituţional, în calitate de parlamentar, la liberă exprimare prin declaraţii politice publice. Nu este pentru prima dată când mă văd obligat să reamintesc CSM că, dacă simplii cetăţeni au dreptul să-şi exprime liber nemulţumirile faţă de unele decizii ale autorităţilor, parlamentarii, în numele alegătorilor, au chiar obligaţia să examineze critic activitatea oricărei autorităţi, inclusiv a celor ce ţin de autoritatea judecătorească", precizează Tăriceanu într-un comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES de ALDE.

El a amintit că a semnat comunicatul de presă dat publicităţii pe 22 aprilie, imediat după publicarea deciziei Înaltei Curţi, în calitate de copreşedinte ALDE, şi nu în calitate de preşedinte al Senatului, "aşa cum în mod eronat a reclamat CSM".

"Având în vedere practica anterioară a Inspecţiei Judiciare în astfel de cazuri, nu aştept de la această instituţie cuvenitul respect pentru dreptul constituţional la liberă exprimare şi pentru imunitatea conferită de Constituţie tuturor parlamentarilor pentru declaraţiile lor politice. O spun cu regret: CSM, în actuala componenţă, s-a îndepărtat complet de la rolul şi atribuţiile sale constituţionale şi legale din momentul în care o serie de membri ai săi au păşit pe tărâmul acţiunii politice, al discursului partizan şi al ignorării unor prevederi constituţionale", a adăugat Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE consideră că Inspecţia Judiciară putea fi sesizată pentru multe alte cazuri şi oferă unele exemple care, în opinia sa, ar "alimenta continuu neîncrederea publicului în modul în care se face justiţie în România de azi".

"Probele în susţinerea acestei afirmaţii sunt suficiente: de ce nu este sesizată Inspecţia de către CSM pentru scurgerile de informaţii confidenţiale către presă din dosare selectate cu grijă de unii procurori; pentru dosarele ţinute abuziv în nelucrare ani de zile de DNA şi scoase la lumină printr-o stranie coincidenţă tocmai în campania electorală; pentru şicanarea unor judecători care au dat decizii conform legii şi conştiinţei lor şi nu aşa cum le-ar fi convenit unor forţe oculte; pentru gravele abuzuri din cazul Rarinca; pentru cele aproape 50 de achitări date de judecători în contra DNA chiar în dosarul 'Referendumul'; pentru că România e campioana Europei la procese pierdute la CEDO; pentru nenumăratele atacuri anticonstituţionale ale procurorului-şef al DNA împotriva Parlamentului şi pentru încălcarea statutului de magistrat atunci când face declaraţii politice în mass-media? Exemplele ar putea fi multiplicate şi ele alimentează continuu neîncrederea publicului în modul în care se face justiţie în România de azi", a exemplificat Tăriceanu.

El menţionează că va continua să îşi asume dreptul constituţional la liberă exprimare şi la declaraţii politice.

"În ceea ce mă priveşte, indiferent de jocurile politice pe care le practică unii membri ai CSM şi ai Inspecţiei Judiciare, voi continua să-mi asum cu maximă responsabilitate dreptul constituţional la liberă exprimare, ca şi la declaraţii politice ce nu pot fi cenzurate de nicio autoritate, drept pe care-l exercit în numele cetăţenilor pe care-i reprezint în Senatul României", se mai arată în comunicatul semnat de Tăriceanu.

Preşedintele CSM, Mircea Aron, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări în cazul unor afirmaţii făcute de către Călin Popescu-Tăriceanu, pentru a se stabili dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar.

Vinerea trecută, Tăriceanu a scris pe Facebook că procesul intentat preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, dar şi decizia ÎCCJ în cazul acestuia sunt acţiuni eminamente politice.

"Principiile statului de drept ne obligă să respectăm decizia oricărei instanţe judecătoreşti, cu precădere atunci când este una definitivă, dar, în acelaşi timp, avem dreptul şi chiar obligaţia să exprimăm un punct de vedere politic, mai ales că o facem pentru apărarea democraţiei şi a pluralismului, aflate de mai multă vreme în România într-un pericol vizibil şi notoriu. Procesul intentat lui Liviu Dragnea, dar şi decizia ÎCCJ sunt acţiuni eminamente politice, ele reprezentând un unicat nedorit în lumea civilizată", a scris Tăriceanu pe Facebook.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: calin popescu tariceanu ALDE