x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu, în replică la afirmaţia lui Iohannis privind viitorul premier: Ajungem într-o criză politică şi constituţională

Tăriceanu, în replică la afirmaţia lui Iohannis privind viitorul premier: Ajungem într-o criză politică şi constituţională

04 Oct 2016   •   19:08
Tăriceanu, în replică la afirmaţia lui Iohannis privind viitorul premier: Ajungem într-o criză politică şi constituţională

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că, dacă preşedintele Klaus Iohannis nu va ţine cont la numirea premierului de rezultatul alegerilor din decembrie, atunci se va ajunge la o "criză politică majoră şi constituţională". 

"Îmi imaginez cu greutate cum poate preşedintele să refuze rezultatul votului popular, un preşedinte care respectă Constituţia. (...) Cred că trebuie să aşteptăm rezultatul alegerilor şi atunci preşedintele nu cred că va avea altă soluţie decât să respecte voinţa majorităţii cetăţenilor români. (...) Cred că ajungem într-o criză politică majoră şi constituţională în astfel de condiţii", a declarat Tăriceanu, marţi, la Senat. 

Potrivit acestuia, şeful statului are obligaţia de a respecta Constituţia, pentru că în Legea fundamentală nu există "o derogare privind introducerea unor criterii suplimentare" în numirea premierului. 

"Cred că şi eu şi preşedintele, şi nu numai noi, dar toţi suntem obligaţi să respectăm Constituţia. În Constituţie nu există o derogare privind introducerea unor criterii suplimentare de numire a prim-ministrului pe care le invocă preşedintele. Aşadar, dacă o persoană este condamnată, dar nu are interzicerea drepturile civile, ea poate să candideze, poate să fie aleasă. Nu are niciun fel de interdicţie. Nu cred că preşedintele poate să legifereze în plus faţă de lege şi mai ales faţă de Constituţie", a mai spus preşedintele Senatului. 

Întrebat dacă ia în calcul un demers pentru suspendarea preşedintelui, Tăriceanu a replicat: "Nu vreau să anticipez. Preşedintele cred că este încă în campanie electorală şi face declaraţiile astea. Să vedem ce se va întâmpla atunci. Spun că se va declanşa însă, în cazul unui refuz, o criză politică şi constituţională". 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că nu va desemna pentru funcţia de premier, după alegerile parlamentare din decembrie, "o persoană urmărită penal sau condamnată". 

"În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau condamnată penal sau are probleme de integritate de altă natură. Clasa politică trebuie să se reformeze, trebuie să avem politicieni curaţi şi acest criteriu va fi criteriul eliminator. Indiferent de cine vine propusă, eu, preşedintele României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: tariceanu calin popescu tariceanu