x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ""Tăriceanu m-a făcut tămpit""

""Tăriceanu m-a făcut tămpit""

de Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    08 Iun 2007   •   00:00

Citirea ieri in Parlament a moţiunii de cenzură iniţiate de PD s-a făcut intr-o sală aproape goală şi nu fără incidente. Deputatul PD Cezar Preda susţine că, in timpul şedinţei, i s-a spus că Tăriceanu l-a catalogat drept "tămpit", lucru negat de premier.

Citirea ieri in Parlament a moţiunii de cenzură iniţiate de PD s-a făcut intr-o sală aproape goală şi nu fără de incidente. Deputatul PD Cezar Preda susţine că in timpul şedinţei i s-a spus că Tăriceanu l-a catalogat drept "tămpit", lucru negat de premier.

Timpii morţi şi atitudinea PD de la şedinţa de plen reunit a Parlamentului de ieri unde s-a citit moţiunea de cenzură "Guvernul Tăriceanu trebuie să plece!" au avut efecte neaşteptate: pe premierul Tăriceanu l-au lăsat nervii şi s-a repezit in sală la pedişti, pentru a le spune ce părere are despre ei. "Mi s-a spus că m-a făcut tămpit", a reclamat ulterior pe coridor unul dintre "adresanţii" mesajului premierului, deputatul Cezar Preda. Situaţia conflictuală dintre cei doi oficiali nu a fost insă decăt finalul unui şir de discuţii in contradictoriu in plenul camerelor in privinţa citirii sau nu a moţiunii in şedinţa de ieri.

SCANAREA INTELIGENŢEI. Senatorul PRM Gheorghe Funar este cel care, la deschiderea şedinţei, a adus in dezbatere plăngerea penală pe care a făcut-o la Parchet in privinţa falsificării unor semnături de pe lista de susţinere a moţiunii, fie prin modificarea lor, fie prin scanare. In susţinerea punctului său de vedere, Funar a susţinut că in perioada străngerii de semnături senatori precum Berceanu şi Talpeş au fost plecaţi in delegaţii. Ca atare, Funar a solicitat ca, pănă la primirea unui răspuns de la Parchet, citirea şi, evident, dezbaterea moţiunii de cenzură să fie amănate. Solicitarea peremistului a declanşat nemulţumirea pediştilor care, mai intăi prin vocea liderului de grup Cristian Rădulescu şi apoi a lui Radu Berceanu, au contestat argumentele lui Funar. Berceanu a explicat că semnase moţiunea inainte de a pleca din ţară şi a catalogat expoziţiunea lui Funar drept o dovadă a faptului că inteligenţa acestuia, şi nu semnăturile ar fi "ori scanată, ori falsificată".

Supunerea la vot a propunerii peremistului a dezvăluit o altă realitate: doar 61 de parlamentari din cei 283 de la inceputul şedinţei şi-au exprimat votul, 46 optănd "pentru".

INSULTE. Pasul următor, contestarea cvorumului şi inceperea apelului nominal, a reprezentat momentul in care Tăriceanu, supărat că pediştii din sală nu ar fi votat anterior, s-a ridicat de la tribună şi s-a dus glonţ in sală la grupul PD pentru a le transmite ceva. Gesticulările largi au dat o idee despre intensitatea discuţiei. Cum a sunat uterior relatarea incidentului chiar de către cei doi actori principaliş Tăriceanu: "Nu am avut nici o dispută cu nimeni. Domnul Preda nu a inţeles, ca şi alţi colegi de la PD, că trebuia să fie prezenţi activ in sală, nu doar să asiste, pentru că din cauza asta chestiunile de procedură s-au prelungit nespus de mult". Despre apelativul "tămpit", Tăriceanu spune că nu l-a folosit. Cezar Preda: "Eu nu am auzit, colegii mei mi-au spus că, după aceste discuţii foarte dure, primul ministru ar fi folosit apelativul «tămpit». Eu am replicat că dacă domnia sa a spus aşa ceva, atunci aşa e el şi echipa lui". O dată, nervii liniştiţi, Cezar Preda a declarat conflictul incheiat. Citirea moţiunii de cenzură, două ore de discuţii fără miză, a dus şi la inchiderea şedinţei de plen, luni urmănd să aibă loc o nouă şedinţă a plenului reunit pentru dezbaterea moţiunii.


Băsescu, trimis in camera lui

Premierul Tăriceanu a arătat că moţiunea PD este o parte "a unor jocuri distructive" care durează de aproximativ cinci luni, in spatele cărora stă preşedintele Băsescu. "Nu ştiu cum să fac să-l conving pe Traian Băsescu să renunţe la această practică. Probabil că dacă aş fi tatăl lui i-aş spune exact ce-i spun băieţelului meu cănd am musafiri şi mi-e frică să nu continue să se joace, să spargă lucruri prin casă, să facă diferite prostii: «Du-te la tine in cameră şi stai cuminte»", a spus Tăriceanu. De altfel, premierul i-a trimis ieri o scrisoare lui Băsescu in care ii spune că nu va fi prezent la consultările cu partidele, dar că reprezentanţii PNL vor veni la Cotroceni pentru că "respectă instituţiile statului" şi "normele de civilizaţie ale politicii". "In final, ar trebui să vă amintesc, din nou, de respectarea Constituţiei, a intereselor Romăniei, dar dăndu-mi seama că e inutil, o să vă spun exact ce-i spun băieţelului meu atunci cănd nu e cuminte: Ai grijă cum te porţi! Dacă nu poţi face ceva util, stai in banca ta!", işi incheie premierul scrisoarea.

Â

Imobilizare la PSD prin SMS

Sala de plen a Parlamentului a fost aproape goală in momentul in care s-a decis citirea documentului de către reprezentantul PD Cristian Rădulescu, deputaţii şi senatorii PSD, PNL, PC, UDMR şi PRM părăsind sala, pentru a sta pe holuri sau in birourile grupurilor parlamentare. De altfel, senatorii şi deputaţii PSD au primit, miercuri seara şi joi dimineaţa, de la conducerile celor două grupuri parlamentare, mesaje pe telefoane prin care erau indemnaţi să nu arate "un prea mare entuziasm" in participarea la şedinţa in care se citeşte moţiunea de cenzură iniţiată de PD. Solicitarea conducerii celor două grupuri parlamentare ale partidului a fost luată in serios de aproape toţi senatorii şi deputaţii PSD, astfel incăt la şedinţă au participat mai puţin de zece parlamentari social-democraţi. Potrivit surselor citate, semnatarii mesajelor au fost Viorel Hrebenciuc şi Şerban Nicolae

×
Subiecte în articol: tariceanu politic