x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu nu exclude posibilitatea ca UDMR să se alieze cu ALDE

Tăriceanu nu exclude posibilitatea ca UDMR să se alieze cu ALDE

12 Noi 2016   •   16:51
Tăriceanu nu exclude posibilitatea ca UDMR să se alieze cu ALDE

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Braşov, că UDMR poate 'să intre în ecuaţie' pentru o alianţă cu formaţiunea pe care o reprezintă, după alegerile parlamentare. 

"În prezent, avem o înţelegere politică cu PSD pentru o colaborare. Acest lucru l-am făcut înainte de alegerile locale şi, aşa cum ştiţi, ne-am menţinut independenţa şi am candidat separat. După alegerile locale, această înţelegere a funcţionat la nivelul constituirii majorităţilor în Consiliile Locale şi în Consiliile Judeţene. După alegerile parlamentare, la care iarăşi participăm separat, avem o înţelegere care sperăm să o putem pune în practică. Până atunci, să aşteptăm verdictul urnelor. Am încredere şi trebuie să respectăm voinţa cetăţenilor şi, dacă am trecut cu bine aceste alegeri, atunci sigur vom face împreună cu PSD o largă majoritate faţă de PNL. PNL, după părerea mea, este deja resemnat cu pierderea alegerilor. Aşa cum se vede, o parte dintre votanţi lor sunt luaţi de USR. În nici un caz nu vom face alianţă cu PNL, vă spunem net şi clar", a afirmat Tăriceanu. 

Întrebat dacă UDMR este luat în calcul pentru o alianţă, Tăriceanu a spus că, după părerea sa, această formaţiune poate 'să intre în ecuaţie' din mai multe motive. 

"În primul rând, eu cred că UDMR va fi reprezentat în Parlament pentru că ei pot să acceadă în Parlament, ori după criteriul pragului de 5%, ori după criteriul reprezentării în patru judeţe cu 20%. Şi eu cred că un segment important al populaţiei mai ales minoritară este bine să fie reprezentată la nivelul Executivului pentru a nu risca să le creăm un sentiment de marginalizare. De altfel, eu cred că prezenţa UDMR în guvernele succesive care au condus România după anul 1990 a fost benefică pentru comunitatea maghiară din România", a punctat Călin Popescu-Tăriceanu. 

El a mai spus că a avut o relaţie foarte bună, de colaborare şi de încredere, cu conducerea UDMR şi că şi-ar dori, din punctul său de vedere, să vadă participarea Uniunii, atât în Parlament cât şi în Guvern. 

Referitor la obiectivul ALDE pentru Braşov, Tăriceanu a precizat că a început campania electorală în teritoriu cu acest judeţ pentru că îşi doreşte foarte mult ca aici să obţină un rezultat mult mai bun decât la alegerile locale. El a mai spus că la nivelul organizaţiei judeţene, ALDE are o echipă puternică, care poate mobiliza cetăţenii să vină la vot, şi că Braşovul are nevoie, în perioada următoare, de dezvoltarea investiţiilor pe zona de producţie, iar ideea reindustrializării României rămâne de actualitate. 

Te-ar putea interesa şi:

Tăriceanu vrea să fie iar premier

Eşec pe linie pentru Geoană şi Macovei

Băsescu şi UDMR, lăsaţi în off-side pentru guvernare

 

×