Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu atrage atenţia asupra problemelor din sănătate, susţinând că nu li se poate cere medicilor să facă gărzi gratuit.
"În primul rând este problema duratei de lucru. Cei care fac de gardă lucrează 36 de ore încontinuu şi lucrul acesta nu poate fi trecut cu vederea, este un consum fizic, intelectual, nervos extraordinar de mare. (...) Nu spun că nu trebuie făcute gărzi, pentru că asta intră în specificul profesiei, dar intervine acum o a doua componentă - nu putem să le cerem să facă gărzile acestea gratuit. Pe lângă faptul că medicii sunt prost plătiţi, (...) este o reală problemă cu cadrele medicale care au decis să plece în ţări unde sunt salariile mult mai atractive. Aici intervine problema mai veche pe care Guvernul actual a abandonat-o - proiectul de salarizare unitar care ar fi trebuit să fie unul cât mai stimulativ, mai ales pentru profesii unde există deficit de forţă de muncă. Nu o să putem să îi ţinem cu forţa pe aceşti oameni care găsesc salarii cu mult mai mari în ţările din Europa Occidentală, dacă nu le creăm condiţii şi o perspectivă", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.
La rândul său, preşedintele executiv al ALDE, Daniel Barbu, a afirmat că în sănătate există o criză provocată de Guvernul Boc şi care pare să fie reaprinsă de Cabinetul Cioloş, deşi Guvernul Ponta a încercat, cel puţin în privinţa medicamentelor şi a ocupării posturilor din sistem, să întoarcă lucrurile.
"S-au întâmplat sub guvernarea Boc două lucruri simultan. S-a normat volumul cadrelor medicale şi al medicilor la totalul populaţiei, s-a stabilit - pe ce criterii trebuie întrebaţi guvernanţii de atunci - că România are nevoie de 26.000 de medici. (...) Cel mai performant sistem universal şi gratuit de sănătate - serviciul naţional de sănătate britanic - are 150.000 de medici la o populaţie de trei ori mai mare ca a României. Adică, dacă ar fi să echilibrăm lucrurile, necesarul României pe standarde britanice ar fi de 50.000 de medici. Cu toate acestea, ministerul a decis că numai 26.000 ne trebuie. Numai 13.000 de posturi sunt ocupate dintre cele 26.000 posibile în sistem", a susţinut Daniel Barbu.
Potrivit acestuia, ''medicii nu pleacă numai pentru că sunt mai bine plătiţi în străinătate, ci pentru că au unde să se ducă, în sistemul românesc nu au locuri''.
''Asistăm la o criză a sistemului medical ce este provocată guvernamental începând din 2010, care e reaprinsă acum de Guvernul Cioloş şi care, probabil, vizează abandonarea sistemului public de sănătate, ce rezistă eroic mai ales datorită capacităţii profesionale şi devotamentului medicilor şi personalului medical, nu atât datorită managementului, dar acest sistem trebuie să dispară pentru a lăsa locul unui sistem integrat privat, privat ca operare, dar alimentat de Casa Naţională de Sănătate, adică din contribuţiile dumneavoastră", a adăugat Barbu. AGERPRES