x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Timmermans trebuia să îşi dea demisia, el îşi face campanie acum pe persoană fizică

Tăriceanu: Timmermans trebuia să îşi dea demisia, el îşi face campanie acum pe persoană fizică

16 Mai 2019   •   13:53
Tăriceanu: Timmermans trebuia să îşi dea demisia, el îşi face campanie acum pe persoană fizică

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută joi la Satu Mare că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, "îşi face campanie acum pe persoană fizică" şi că "trebuia să îşi dea demisia".

"Dl. Timmermans este în campanie electorală şi el. În mod normal dl. Timmermans trebuia să îşi dea demisia din calitatea de membru al Comisiei, de prim-vicepreşedinte, ca să intre în campanie, pentru că există şi un angajament etic al membrilor Comisiei că nu fac politică. Deci, vrea să facă politică, îşi dă demisia şi face campanie. E dreptul lui, dar nu în calitate de comisar european. Scrisoarea Comisiei dovedeşte lipsă de obiectivitate, lipsă de informare şi un amestec nepermis, încălcându-se principiul separaţiei puterilor, pentru că una din recomandări este să nu se promulge Codul penal şi Codul de procedură penală care au fost adoptate de Parlament. Eu cred că dacă vreun politician în ţara lui de origine ar face astfel de declaraţii ar fi sancţionat imediat şi foarte drastic", a declarat Tăriceanu.

El susţine că Timmermans îşi face campanie electorală atacând România.

"Deci dl. Timmermans este în campanie, partidul domniei sale are o cotă, o performanţă foarte slabă în Olanda şi atunci, neavând în viitoarea Comisie posibilitatea unui sprijin consistent din partea propriului partid şi a grupului parlamentar, a luat campania pe cont propriu. El îşi face campanie acum pe persoană fizică, din postura de prim-vicepreşedinte al Comisiei, atacând România şi o serie de măsuri legislative care s-au luat şi care nu sunt de resortul legislaţiei europene, ele sunt de resortul legislaţiei şi atribuţiilor naţionale", a mai spus Tăriceanu.

Comisia Europeană a confirmat luni că prim-vicepreşedintele Frans Timmermans le-a trimis vineri autorităţilor române o nouă scrisoare în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile referitoare la statul de drept în România.

Scrisoarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi premierului Viorica Dăncilă, după cum a declarat în conferinţa de presă cotidiană a CE purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas.

''Principala îngrijorare se referă la evoluţiile care interferează cu independenţa sistemului judecătoresc şi combatarea eficientă a corupţiei, inclusiv protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene şi în special amendamentele recent adoptate la codurile penale, ce riscă să creeze o situaţie de impunitate de facto pentru infracţiuni. Posibila legislaţie care permite apelurile extraordinare ar agrava suplimentar situaţia statului de drept. Dacă nu sunt adoptate rapid îmbunătăţirile necesare sau dacă sunt luate alte măsuri negative, precum promulgarea ultimelor amendamente la codurile penale, Comisia va activa fără întârziere cadrul pentru protejarea statului de drept şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De asemenea, Comisia îşi rezervă atribuţiile de gardian al Tratatelor şi nu va ezita să lanseze rapid procedura de infringement dacă este necesar. Obiectivul Comisiei rămâne de a ajuta autorităţile române să găsească soluţii privind problemele statului de drept. Comisia rămâne pregătită să se angajeze într-un dialog constructiv şi activ cu autorităţile române şi să lucreze împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană'', a declarat Schinas. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Călin Popescu-Tăriceanu