x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tehnici avansate de chiul la aleși: „Eram la baie”

Tehnici avansate de chiul la aleși: „Eram la baie”

de Andreea Dumitrache    |    08 Mai 2015   •   06:34
Tehnici avansate de chiul la aleși: „Eram la baie”
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Programul oficial de lucru în Parlament este de cel mult două zile şi jumătate pe săptămână. Totuşi, cei mai mulţi dintre senatori şi deputaţi chiulesc de la şedinţe. Aproape niciodată nu sunt sancţionaţi. Statutul şi regulamentele parlamentarilor prevăd amenzi clare pentru absenţe.

Pentru fiecare activitate pierdută, chiulangiului ar trebui să i se reţină din salariu între 100 şi 200 de lei. Politicienii au găsit, însă, metode să fenteze legea şi să-şi bage toţi banii în buzunar. Senatorii şi deputaţii dezbat şi votează legi în şedinţe de comisii şi de plen. Pentru ambele activităţi, prezenţa se face ca la şcoală, în catalog. Doar că nu se strigă, şi deci nici nu se verifică. Parlamentarii vin şi se semnează pe nişte liste care sunt strânse de angajaţii Camerei Deputaţilor, imediat cum încep lucrările.

Unii dintre deputaţi se gândesc şi la colegi şi semnează şi în locul lor, chiar dacă aceia nu sunt prezenţi. „Sunt care semnează pentru alţii, sau semnează la început condica şi după douăzeci de minute dispar. Eu am probleme cu mobilizarea la Comisia juridică pentru că nu este posibil să stau cu telefoane şi pe afară să mă rog de ei să vină. Eu nu înţeleg de ce două zile pe săptămână nu poţi să stai la muncă”, a declarat pentru Jurnalul Naţional vicepreşe-dintele Comisiei juridice, Ciprian Nica. Chiulul în masă al parlamentarilor îi loveşte şi pe cei de la putere. La votul legilor organice sau la votul pe regulamentul Camerei Deputaţilor, social-demo¬craţii n-au putut să-şi treacă unele proiecte din cauza absenţilor, situaţie şi mai frecventă în guvernarea Boc, când majori¬tatea era mai fragilă decât cea de acum.

Absențe motivate incorect
La ultima şedinţă de plen, la votul final au lipsit aproape 50 de pese¬dişti. Unii dintre ei erau, însă, semnaţi pe condica de prezenţă, dar la votul electronic au apărut absenţi. Cum nu există voinţă politică, este greu de demonstrat că de fapt deputaţii nu mai erau de mult în Parlament.
Mai grav este că depu¬taţii nu sunt amendaţi nici atunci când sunt absenţi şi pe condică. Cer lideru-lui de grup să le moti¬veze absen¬ţele, după care trimit hârtiile că-tre departa¬mentul de salarizare. Şeful deputaţilor PNL, Ludovic Orban, susţine că le-a motivat absenţele tuturor celor care i-au cerut. „Vin cu rugăminţi, au motive serioase şi nu prea am cum să-i refuz. Cei care lipsesc prea mult, cu siguranţă nu se vor găsi pe listele noastre la următoarele alegeri”. Până atunci, însă, chiar dacă parlamentarii nu vin la mun-că nici mă-car de luni până miercuri, tot îşi iau salariul complet. Plus indem¬nizaţia de şedinţă. În total, peste 6.000 de lei. Să nu uităm nici de suma forfetară, 10.000 de lei pe lună, la care se adaugă maşina şi telefonul.

Situaţia absenţelor s-ar remedia dacă ar fi adoptate mai des sancţiuni precum cele decise luni de conducerea Camerei Deputaţilor când patru deputaţi au fost amendaţi cu 1% din indemnizaţia brută pentru fiecare zi în care au absentat de la lucrări în lunile noiembrie şi decembrie. Cel mai mult a absentat liberalul Mircea Roşca – 15 zile, în cele două luni menţionate.

I-am întrebat unde erau când s-a dat votul f inal şi mi-au spus ba că erau la baie, ba ca n-au mai ajuns în bancă să apese pe buton în timpul votului. Nu li se poate reţine din salariu, dacă apar prezenţi pe condică..
Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD
 

×