x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Telefonul premierului - N-a fost imixtiune!

Telefonul premierului - N-a fost imixtiune!

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    30 Noi 2005   •   00:00
Telefonul premierului - N-a fost imixtiune!

Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii au stabilit ca telefonul dat de premierul Tariceanu procurorului general Botos, in cazul Patriciu, nu reprezinta o imixtiune politica in actul de justitie.

Acesta este verdictul Inspectiei CSM in scandalul telefonului dat de seful Executivului procurorului general, pentru a se interesa de soarta juridica a omului de afaceri Dinu Patriciu. Inspectorii au considerat ca apelul cu pricina nu a adus atingere independentei procurorilor din cazul Rompetrol.

SINGURUL TAXAT. Ei au avut totusi un amendament la comportamentul colegului lor din Consiliu Ilie Botos, care "trebuia sa informeze, cu precadere, plenul CSM, si nu pe presedintele Romaniei". Prin raport, CSM a recunoscut ca, potrivit legii: "Presedintele Romaniei si primul-ministru sunt abilitati sa solicite Ministerului Public direct sau prin intermediul ministrului Justitiei informari privind starea infractionalitatii", dar le este "interzisa insa interventia in solutio-narea vreunei cauze sau imixtiunea in derularea urmarii penale". Intr-un mod alambicat, in final, raportul spune totusi ca astfel de telefoane ar putea crea "presiuni nejustificate asupra celor care infaptuiesc justitia".

CONTACT SPP. Primul-ministru, aflat in Suedia, l-a sunat pe Ilie Botos la data de 27 mai a.c., ora 10:29, in timp ce Patriciu fusese deja retinut de procurori. Contactul s-a facut prin telefonul ofiterului SPP de la Parchetul instantei supreme, sunat de seful de cabinet al premierului. Discutia dintre cei doi oficiali a durat 5 minute si 32 de secunde. Ulterior convorbirii telefonice, anchetatorii au formulat propunerea de arestare preventiva a omului de afaceri.

Raportul va fi discutat astazi in plenul CSM.

×
Subiecte în articol: politic