x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tensiunile mocnesc în PNL în prag de parlamentare

Tensiunile mocnesc în PNL în prag de parlamentare

de Andreea Dumitrache    |    22 Aug 2016   •   16:46
Tensiunile mocnesc în PNL în prag de parlamentare
Sursa foto: CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO

La doi ani de la fuziunea PDL-PNL, marele Partid Naţional Liberal pare măcinat, în continuare, de războaiele dintre foştii pedelişti şi vechii liberali. În mai toate filiale se duc lupte la cuţite pentru ca fiecare tabără să-şi promoveze propriii oameni pe listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare. Iar în organizaţia din Bucureşti conflictul este cel mai puternic.

Preşedintele filialei din capitală, Cristian Buşoi, a fost numit de Biroul Politic al partidului, la fel ca şi Adriana Săftoiu, preşedintele coordonator. În schimb, şefii organizaţilor de sector sunt aleşi prin votul membrilor. La sectoarele 1 şi 6, preşedinţi au fost votaţi deja doi dintre vechii liberali: Răzvan Mironescu şi Mihai Voicu. Marea bătălie se dă, însă, la sectorul 2. Fostul om de încredere al lui Traian Băsescu, Anca Boagiu, nu vrea să lase organizaţia. Asta chiar dacă şi copreşedintele Vasile Blaga i-a transmis că nu mai are susţinere, spun surse din PNL. Mai mult, atât Cristian Buşoi. cât şi Adriana Săftoiu, au avut declaraţii cu bătaie către Anca Boagiu. “Cred că e foarte greu să faci opoziţie PSD dacă ai obligaţii faţă de PSD şi cred că asta e marea problemă. Mi-e foarte greu să folosesc cuvântul blat, mi se pare chiar ruşinos, dar să spun că un non-combat a avut loc. Greşelile din ultimele şase luni, sigur, contează, dar noi am făcut greşeli cred că în ultimii 10 ani de zile pentru că PDL şi PNL au dat senzaţia că în anumite sectoare este imposibil, e invincibil Vanghelie, Piedone, Onţanu. Noi ne-am comportat timp de 10 ani de zile exact aşa, că PSD în anumite sectoare nu poate fi bătut”, spunea Adriana Săftoiu de pe scena congresului de la sectorul 6.

Vin rezultatele sondajelor

Deşi alegerile la sectorul 2 ar fi trebuit să aibă loc pe 17 august, conducerea de la Bucureşti le-a amânat până la mijlocul lunii septembrie. Asta după ce tabăra care-l susţine pe Dan Cristian Popescu pentru şefia organizaţiei a acuzat nereguli din partea Ancăi Boagiu. Boagiu a respins vehement acuzaţiile care i se aduc şi într-o şedinţă restrânsă le-a reproşat celor din conducere că fac jocuri mărunte, în loc să se ocupe de politica mare. Mai mult, Boagiu a ameninţat cu demisia din PNL, dar şi cu ruperea organizaţiei din sectorul 2, fiind sigură că în acest caz 80% dintre membrii sectorului 2 vor merge cu ea. În această săptămână se finalizează şi sondajul pe Bucureşti, sondaj în care liberalii îi testează pe premierul Dacian Cioloş şi preşedintele Klaus Iohannis. Rând pe rând, toţi liderii din partea vechiului PNL, cum ar fi Alina Gorghiu şi Cristian Buşoi, au declarat că cel mai bun premier al PNL ar fi Dacian Cioloş, dacă acesta ar accepta propunerea. Tot prin acest sondaj, liberalii vor să afle care este cel mai apreciat ministru din cabinetul Cioloş, ca să-i ofere un loc pe listele PNL la parlamentare. Surse din partid vorbesc despre ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi cel al Muncii, Dragoş Pâslaru. Altfel, Cătălin Predoiu şi Adriana Săftoiu ar urma să fie propuşi pentru un loc în Parlament. Sondajul şi primele propuneri pentru alegerile de la finalul anului ar urma să fie discutate la Liga Aleşilor Locali de la sfârşitul acestei săptămâni.

Adriana Săftoiu, prim-vicepreşedinte PNL Bucureşti: Eu constat şi la nivel de Bucureşti că nu prea sunt schimbări profunde şi nu are rost să ne păcălim. Vom vedea în ce măsura după ce vom termina aceste alegeri cu noile echipe, care, de fapt, în mare parte sunt vechile echipe, dacă noi vom reuşi să facem un scor pe Bucureşti în aşa fel încât să nu ne fie ruşine

×