x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tineri romani in vizita la UE

Tineri romani in vizita la UE

20 Mai 2005   •   00:00

Un grup de 21 de tineri romani, din ultimele clase de liceu si cu rezultate foarte bune la invatatura, a facut, cu prilejul "Zilei Europei", o excursie de sase zile la Bruxelles, organizata de PSD.



  • de CARMEN VINTILA

  • VIZITA. Tinerii romani au primit informatii despre mersul UE
    Grupul de tineri a avut o intalnire cu seful misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana, ambasadorul Lazar Comanescu, care a tinut sa-i informeze ca acum suntem participanti activi la toate procesele care se desfasoara la nivelul UE. Ei au facut si un tur al institutiilor europene, prilej cu care au vizitat Consiliul UE, Comisia Europeana si Parlamentul European. La Parlament, unde au vizitat sala de plen, ei au participat la o dezbatere cu reprezentanti ai Partidului Popular European (PPE) si ai Partidului Socialist European (PSE), pe tema integrarii Romaniei in UE si a referendumurilor pentru adoptarea Constitutiei Europene din Franta si Olanda. WATERLOO. Tinerii au ajuns si pe campul de batalie de la Waterloo, unde au facut si fotografii cu statuia lui Napoleon. Au facut si un tur al orasului Bruxelles insotiti de un ghid care i-a plimbat prin renumita piata centrala "Grand Place", le-a aratat Arcul de Triumf, dar si renumitul Atomium. Tinerii au profitat si de escala pe care au facut-o in Austria, la Viena, unde au vizitat celebrul palat al hasburgilor, Schonbrunn, dar unde s-au si distrat in celebrul parc Prater. La sfarsitul excursiei, tinerii au spus ca au inteles mai bine cum functioneaza institutiile europene, desi aveau inca de cand au plecat din tara un pachet de cunostinte teoretice. Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, insotitorul grupului, a precizat la sfarsitul excursiei ca PSD va continua in limita bugetara astfel de deplasari la Bruxelles si la Strasbourg, pentru ca tinerii sa vada la fata locului care sunt beneficiile integrarii in UE, si de asemenea va propune PSD sa avanseze o initiativa prin care in programele scolare sa fie introdusa o disciplina prin care copiii sa afle cat mai multe informatii despre UE.

    MUSAFIRI NEPOFTITI
    Ca in orice excursie in care calatoresti cu trenul, nu au lipsit peripetiile. Desi Romania este cunoscuta ca fiind patria hotilor, am aflat in calatoria noastra ca lucruri neplacute ti se pot intampla si intr-o tara membra a UE, si anume in Ungaria. Astfel, la putin timp dupa trecerea granitei in Ungaria, ne-am trezit in miez de noapte in compartimentul in care dormeam cu un "musafir nepoftit". Norocul nostru si ghinionul lui a fost ca unul dintre noi s-a trezit la timp si l-a surprins cand incerca sa ne faca "un control" in bagaje. Surprins "in actiune", "musafirul" a balbait, intr-o romana stricata, ceva de genul ca a gresit compartimentul si pana ca noi toti sa ne trezim, si mai ales sa ne dezmeticim, acesta a disparut. Ulterior am aflat de la insotitoarea de tren ca astfel de lucruri se intampla frecvent pe teritoriul Ungariei si trebuie sa fim "precauti".

    ×
    Subiecte în articol: politic