Vicepreşedintele Parlamentului European (PE), Tőkés László, a primit, zilele trecute, un grup de ceangăi din Pustina precum şi pe liderii Asociaţiaţiei Maghiarilor Ceangăi din Moldova, la sediul instituţiei de la Bruxelles. Potrivit unui comunicat remis de biroul de presă al europarlamentarului, cu această ocazie, a fost făcută cunoscută, în cadrul unei audieri publice, situaţia ceangăilor din România. În discursul de deschidere, Tőkés a vorbit despre existenţa unui "genocid cultural" împotriva mai multor minorităţi existente în diferite ţări din lume, subliniind că identitatea lingvistică şi culturală ale acestor comunităţi pot dispărea.
Tőkés László: dictatorul naţional-comunist, Nicolae Ceauşescu, ar putea să fie mulţumit, chiar şi în morţi, de asimilarea forţată a ceangăilor
Tőkés a afirmat că în urma politicii de asimilare practicată timp de mai multe decenii, pierderea limbii materne a căpătat proporţii tragice: maghiarii ceangăi nu îşi pot folosi în mod liber limba maternă nici în biserică şi nici în şcoală, rezultatul asupririi fiind asimilarea benevolă. "Asimilarea forţată a ceangăilor, chiar şi dacă într-o formă mai uşoară, dar continuă până în zilele noastre. Însuşi dictatorul naţional-comunist, Nicolae Ceauşescu, ar putea să fie mulţumit, chiar şi în morţi, de starea actuală a lucrurilor", a accentuat vicepreşedintele PE. Potrivit acestuia, politica bisericească românească şi cea de educaţie continuă şi în prezent un "curs naţionalist" împotriva limbii materne şi culturii ceangăilor, condamnaţi şă fie fuzionaţi. Tőkés a făcut o comparaţie între situaţia rromilor şi a ceangăilor, afirmând că sărăcia profundă îi determină pe ceangăi să-şi caute de lucru în ţările de vest, fapt ce rezultă că Europa este răspunzătoare şi pentru ei. "În această linie de gândire, cauza ceangăilor din România reprezină o cauză comună europeană, nu doar în sensul drepturilor omului şi cel al protecţiei minorităţilor ci şi din punct de vedere economic - exact din acest motiv nu poate fi retrimisă, cu formalitatea obişnuită, în autoritatea excluzivă a ţării membre respective, adică România", a conchis Tőkés László.